Ooit wandelde Titus Brandsma rond bij het Karmelklooster in Drachten. Voor Bruun Kuijt, regisseur van de muziektheatervoorstelling TITUS, reden genoeg om eens een bezoek te brengen aan het Friese klooster. Hij krijgt een uitgebreide rondleiding van Ietje Hofstra die er samen met haar man Jan voor heeft gezorgd dat dit voor het Noorden unieke klooster in originele staat bewaard is gebleven.
Wat bezielde Titus Brandsma om toe te treden bij de Karmelietenorde? Bruun Kuijt vraagt zich dit hardop af. Als regisseur van het muziektheaterstuk over Titus Brandsma, dat vanaf 31 mei in de Bonifatiuskapel in Dokkum wordt opgevoerd, verdiept hij zich in het leven van deze actieve Friese katholiek. ‘Wat bezielt je?’ is ook de naam van de tentoonstelling die momenteel in het Karmelklooster te zien is. Ietje Hofstra onderzocht wat de zusters Karmelietessen bezielde om in te treden in een slotklooster, achter de tralies te gaan en min of meer afstand te doen van hun familie.
Opgesloten en toch vrij
,,Wat ik bijzonder vind aan Titus is dat hij ondanks dat hij zat opgesloten in de cel in Scheveningen, de geestelijke vrijheid voelde. En dat kon niemand van hem afpakken. Ik probeer Theun Plantinga, de acteur die Titus speelt, er ook steeds op te wijzen hoe dat voor Titus moet zijn geweest. Hoe hij zich moet hebben gevoeld. Het is volgens Ietje Hofstra moeilijk voor te stellen hoe iemand die in een klooster zit opgesloten zich voelt. Zij stelde deze vraag ook aan filmactrice Dolores Hart die in 1963 een opmerkelijke carrièreswitch maakte: zij werd non. Ietje: ,,Ik heb haar opgezocht en die ene vraag gesteld: Wat bezielt je om als Hollywoodster in het klooster te gaan? Ze zei: How do you explain God? How do you explain love? Het is volgens haar niet uit te leggen. Het is een gevoel dat je moet volgen.
Titus was erbij
Tijdens het bezichtigen van de expositie is er één foto die er voor regisseur Bruun Kuijt uitspringt. De foto van de opening van het eerste gedeelte van het Karmelklooster in 1936. Titus was erbij. Hij valt meteen op in zijn witte gewaad tussen alle andere zwartgeklede katholieken. ,,Titus kwam hier regelmatig in het klooster. Zijn broer Henricus Brandsma was pater Franciscaan in Drachten. Henricus verzorgde hier elke ochtend de eucharistieviering met en voor de zusters. Als zijn broer Titus bij hem op bezoek was, kwam hij mee naar het klooster. Op de eerste verdieping is zelfs een gebrandschilderd raam van Titus Brandsma te zien’’, vertelt Ietje Hofstra.
Overnachten in Karmelklooster
Zij vindt het bijzonder dat er in de Bonifatiuskapel in Dokkum een muziektheatervoorstelling over het leven van Titus Brandsma te zien is. Vanuit Drachten is Dokkum over de Centrale As slechts een half uurtje rijden dus zij zal deze voorstelling zeker bezoeken. ,,Om het uitje voor mensen compleet te maken willen wij graag als overnachtingslocatie fungeren. Mensen kunnen hier dan slapen in de cellen van de zusters, die in 1993 afscheid hebben genomen van dit klooster. In totaal zijn er 32 bedden. Logies en ontbijt kost 40 euro per persoon.’’
Bruun Kuijt is in elk geval al geïnteresseerd. Een overnachting in dit Karmelklooster sluit naadloos aan bij het thema van de voorstelling TITUS: leven tussen stilte en stress. ,,Het is een mooie manier om de bijzondere sfeer en rust in dit klooster te ervaren, zoals Titus Brandsma dat ook ooit gevoeld moet hebben.’’
Meer informatie: www.karmelklooster.nl en www.titus2019.nl