Wat betekenen de getallen achter de zogenoemde datakabels? · Foto('s): Pixabay
  Pixabay
RECLAME

Wat betekenen de getallen achter de zogenoemde datakabels?

donderdag 19 mei 2022

LEEUWARDEN – We maken allemaal gebruik van verschillende onderdelen, waar we soms maar weinig weet van hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenoemde Cat datakabels. Dit zijn kabels die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Dit laatste is ook meteen hetgeen wat er wordt bedoeld met het woordje ‘Cat’. Het gaat hierbij voornamelijk om netwerkkabels, waarin de categorieën aangeven welke prestaties zij kunnen leveren. Dit wordt aangegeven door een getal achter Cat te plaatsen. Cat6 bijvoorbeeld. Hierin wordt de kabel met name beoordeeld op snelheid, bandbreedte, afscherming en signaalverlies. In dit artikel vertellen we je meer over meest populaire datakabels van dit moment.

Cat.1 en 2 kabels

Een Cat.1 en 2 kabel betekent dus niet minder dan categorie 1 en 2 datakabels. Categorie 1 kabels zijn netwerkkabels, waarmee ooit de telecommunicatie is begonnen. Het was een menging van de nodige koperdraden die geschikt waren voor het telefoonnetwerk. Jaren geleden zat dit werkelijk waar in alle muren van een huis. Aangezien de snelheid die via deze kabels kan worden verstuurd maar een maximum van 1 MB per seconde had, kon hier geen data mee worden verstuurd. Categorie 2 kabels hebben in totaal 4 paar met elkaar vermengde draden. Bij het ontstaan van deze draden was het goede nieuws voornamelijk dat de snelheid steeg van 1 MB per seconde naar 4 MB per seconde. Op deze manier werd het een stuk gemakkelijk om bijvoorbeeld een fax te versturen.

Cat.3 kabel

De derde kabel die we behandelen in dit artikel is, het zal je niet verrassen, de Cat.3 kabel. Deze kabels hebben een maximale snelheid van 10 MB per seconde. Daarnaast hebben ze een bandbreedte van 16Mhz. Deze kabel is bedoeld om vanuit één centrale zender meerdere plekken in een huis te bereiken. Dit is natuurlijk erg handig voor bijvoorbeeld een politiebureau of een ziekenhuis. Deze kabel wordt nog steeds af en toe gebruikt, al moet gezegd worden dat hij net te langzaam is voor echte computernetwerken. Hier heb je echt een sterkere kabel voor nodig.

Cat.4 kabel

De volgende in het rijtje is de Cat.4 kabel. Ook bij deze is de snelheid weer gestegen, ditmaal tot een maximum van 16 MB per seconde. Deze snelheid werd in dit geval gegarandeerd tot de gehele lengte van de kabel. Dit betekent dat de snelheid zowel aan het begin van de kabel als aan het einde van de kabel dezelfde snelheid kan halen. Ook al is de kabel 100 meter lang. Deze Cat.4 kabels worden tegenwoordig niet meer gebruikt.

Cat.5 kabel

Sinds de eeuwwisseling zijn Cat.5 kabels de meest gebruikte kabels voor ethernet. Als jij al een kabel hebt liggen in huis, dan is dit hoogstwaarschijnlijk zo’n Cat.5 kabel. Naast de ‘normale’ Cat.5 kabel kun je ook gebruik maken van de Cat.5E kabel. Deze is net weer wat beter beschermd tegen instraling. Een Cat.5 kabel kan een maximumsnelheid van 100 MB per seconde halen, terwijl een Cat.5E maar liefst tot 1 GB per seconde kan gaan. Deze laatste worden dan ook veelal gebruikt in de grootste systemen waar we gebruik van maken. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de ‘gewone’ Cat.5 kabel ook meer dan prima werkt.

Cat.6 kabels

De laatste kabel die we behandelen is de Cat.6 kabel. Dit is een erg snelle en daarbij stabiele netwerkkabel voor de zogenoemde Giganetwerken. De Cat.6 kabel heeft een veel groter bereik dan de Cat.5 kabel. Een Cat.6 kabel kan namelijk een snelheid tot 10 GB per seconde halen. Let wel op dat dit geldt voor een kabel tot 37 meter lang. Is hij langer, dan kan je alsnog met alle gemak een snelheid van 1GB per seconde halen. Het grootste voordeel van deze kabel is dat deze veel beter bestand is tegen grote storingen een instraling.

Welke kabel past het beste bij jou?

In dit artikel heb je meer gelezen over de Cat kabels. Misschien heb je nu een beter idee wat die woord en lettercombinatie nu daadwerkelijk betekent. We hebben namelijk allemaal wel eens met zo’n soort kabel in onze handen gestaan. Je hebt nu een beter beeld van wat welke kabel zoal aankan en hoe deze zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Het is goed om te weten dat er binnen elke categorie weer de nodige varianten zijn. Op deze manier heb jij alle ruimte om de voor jou perfecte kabel uit te zoeken. Succes ermee!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?