Waddenvereniging geschokt door onderzoek effecten gaswinning Waddenzee · Foto('s): 

Waddenvereniging geschokt door onderzoek effecten gaswinning Waddenzee

donderdag 04 mei 2017

De resultaten van onderzoek van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laten zien dat de aannames onder het hand-aan-de-kraan principe bij gaswinning onder de Waddenzee niet langer voldoen. De voorspellingen zijn te onzeker en na-ijling van de bodemdaling na het stoppen van winning te groot. De Waddenvereniging wil dat de overheid ingrijpt. De stelling dat gaswinning onder het Waddengebied onder de huidige voorwaarden veilig kan, is immers nu niet langer houdbaar.

In 2013 heeft de Waddenvereniging met minister Henk Kamp van Economische Zaken en met de NAM concrete afspraken gemaakt over onderzoek naar de betrouwbaarheid van de voorspellingen van bodemdaling en de beheersbaarheid van de bodemdaling bij de Waddenzee. De aanleiding was dat de NAM fors meer gas wilde winnen uit één van de gasvelden onder de Waddenzee en er werd getwijfeld aan betrouwbaarheid van de voorspellingen en beheersbaarheid. Het betrouwbaar voorspellen van de bodemdaling is essentieel omdat de bodem van het Werelderfgoed niet meer mag dalen dan door de natuurlijke processen kan worden aangevuld. Als de bodem te snel daalt, verdwijnen de karakteristieke wadplaten, of vallen ze minder lang droog. Dat zet het unieke karakter van dit natuurgebied op het spel.

Uit recent onderzoek van de NAM blijkt dat de voorspelling van de bodemdaling zeer onzeker is en het na stopzetten van de productie decennia kan duren voordat de bodemdaling stopt. Na een toelichting op deze resultaten door zowel de NAM als de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) kan de Waddenvereniging niet anders dan concluderen dat de voorspellingen van bodemdaling niet voldoen. De voorspellingmodellen zijn getoetst aan de bodemdalingsontwikkeling die in de afgelopen dertig jaar al daadwerkelijk bij Ameland heeft plaatsgevonden. De modellen bleken niet in staat de gemeten bodemdaling met een redelijke betrouwbaarheid te voorspellen. Het onderzoek moest onder andere het verschil in de gemeten en gemodelleerde bodemdaling verklaren. Na vier jaar onderzoek blijkt dat de beschikbare modellen en kennis over de diepe ondergrond nog steeds onvoldoende zijn om de historische bodemdaling te kunnen verklaren. “Hoe lang kun je nog doorgaan met gaswinning onder het Werelderfgoed als je de bodemdaling niet goed kunt voorspellen en er vervolgens ook geen noodrem is om de bodemdaling te stoppen als het mis dreigt te gaan”, vraagt Esme Gerbens van de Waddenvereniging zich af. De vereniging vindt dat de studie onvolledig is uitgevoerd en vindt het schokkend dat de NAM na vier jaar onderzoek niet in staat is om voldoende betrouwbaar de bodemdaling te voorspellen.

De Inspecteur Generaal van de Mijnen, de hoogste baas van Staatstoezicht op de Mijnen, zal binnenkort zijn oordeel uitbrengen over de studie aan minister Kamp. De Waddenvereniging is benieuwd naar de conclusies die het SODM verbindt aan de resultaten van de studie.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?