“Voorkom nog meer aardgaswinning onder de Waddenzee”: dat is de oproep die de Waddenvereniging, namens meer dan veertig andere organisaties doet bij de Tweede Kamer. De oproep wordt morgen in Den Haag aangeboden aan de Kamerleden die met minister Wiebes in debat gaan over mijnbouw en gaswinning. Op dit moment staat minister Wiebes nog volledig achter de plannen van NAM om nog meer aardgas onder de Waddenzee weg te halen.
Brede steun om aardgas te laten zitten
De oproep om aardgas te laten zitten onder de Waddenzee wordt gesteund door een brede groep organisaties uit alle lagen van de Nederlandse bevolking. Bestuurders uit de provincies Fryslân, Groningen en Noord Holland, Urgenda, Jan Terlouw (voormalig minister van Economische Zaken), voetbaltrainer Foppe de Haan, dorpsbelangen uit Ternaard en Blija, Groene Kerken en meer dan 35 andere organisaties doen mee. De oproep valt samen met het moment dat duizenden kinderen vragen om serieuze aandacht voor klimaatverandering.
Gaswinning funest voor waddengebied
De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over de plannen. Gaswinning zorgt voor bodemdaling. Daarnaast komen bij het winnen en verbranden van aardgas broeikasgassen vrij die bijdragen aan klimaatverandering. Door klimaatverandering stijgt te zeespiegel. De combinatie van een dalende bodem en een stijgende zeespiegel is funest voor het waddengebied.
We weten dat het gebied mogelijk gaat verdrinken door klimaatverandering en toch zien we opnieuw een triest voorbeeld van business as usual door de NAM en de minister van Economische Zaken en Klimaat. Terwijl bewoners en bestuurders langs de hele waddenkust en ver daarbuiten een voorkeur hebben voor duurzame energie en het behoud van de unieke waddennatuur.
Toekomst zonder CO2 uitstoot
Directeur van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi: ‘’Stoppen met aardgaswinning in ons enige UNESCO natuur-werelderfgoed. Ik ben trots op al die kinderen die vragen om een toekomst zonder CO2-uitstoot vandaag. Het is een goede week om iets te doen voor het klimaat en het behoud van de Waddenzee. Want door aardgas onder de Waddenzee te laten zitten slaan we twee vliegen in één klap: C02-uitstoot verminderen en de natuur beschermen.”