Waddenkust krijgt met Dijk van een Wijf nieuwe trekpleister · Foto('s): Nienke-Brokke
  Nienke-Brokke

Waddenkust krijgt met Dijk van een Wijf nieuwe trekpleister

vrijdag 25 oktober 2024

WADDENGEBIED – Na jaren van onzekerheid is de financiering rond en krijgt de Waddenkust eindelijk het landschapskunstwerk Dijk van een Wijf. De reusachtige vrouwsculptuur van Sense of Place is vanaf volgend jaar langs de Friese Waddendijk te bezichtigen. De verwachting is dat het kunstwerk duizenden bezoekers per jaar zal trekken. De totale kosten van het land art-project zijn 1,6 miljoen euro. Daarvan betaalt het Waddenfonds bijna een miljoen euro. Het rest wordt gefinancierd door Provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke en het Rijk, dat bijdraagt uit de Regiodeal Noardwest Fryslân.

Dijk van een Wijf is onderdeel van Sense of Place, een route van kunst- en land art-projecten langs de Nederlandse waddenkust. Initiatiefnemer van de route is Joop Mulder, eveneens grondlegger van het Oerolfestival. Na eerdere pogingen onder andere bij Holwerd krijgt het kunstwerk nu definitief een plek aan de binnenkant van de Waddendijk boven het Friese Oosterbierum. ,,Wy binne hiel bliid dat wy dizze moaie dame yn ús gemeente in plak jaan kinne’’, aldus wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke.

Dijk van Wijf is een liggende vrouwfiguur en wordt 65 meter lang, 11 meter hoog en 11 meter breed. Het kunstwerk is bedacht en ontworpen door kunstenaar Nienke Brokke. ,,De ronde vormen van het beeld zijn een enorm contrast met het rechtlijnige karakter van het agrarisch landschap achter de dijk’’, aldus Brokke. De kunstenaar hoopt dat bezoekers de tijd en ruimte nemen om het landschap eens met andere ogen te bekijken.

Begroeit met kruiden en grassen

Het kunstwerk wordt gemaakt van lokaal gewonnen zand en klei en krijgt een begroeiing van streekeigen planten en grassen, voor het bevorderen van de biodiversiteit. Dijk van een Wijf nestelt zich tussen andere spraakmakende kunstwerken op de route van Sense of Place langs de waddenkust. De sculpturen Broken Jug (Harlingen) en Wachten op hoog water (Holwerd) en de land artprojecten Terp fan de Takomst (Blije) en Golf van Termunterzijl in Noordoost Groningen zijn inmiddels gerealiseerd. Een ander groot kunstproject met de titel Soundings wordt momenteel langs de Groninger waddenkust ontwikkeld. Initiatiefnemer Joop Mulder, die in 2021 overleed, wilde met Sense of Place het cultuurtoerisme langs de waddenkust stimuleren en het gebied zelfbewuster maken.

,,We hopen mensen al dwalend langs de kust telkens te verrassen met bijzondere land art-projecten die het verhaal van de omgeving vertellen en telkens weer andere perspectieven op het Waddengebied laten zien”, aldus zakelijk leider Wendy Gooren van Sense of Place. ,,Dijk van een Wijf symboliseert voor mij de band tussen mens en natuur en de verbinding tussen het verleden en de toekomst.” Het Waddenfonds ondersteunt Sense of Place omdat het project bijdraagt aan de versterking van de cultuurhistorie en de natuur- en landschapswaarden in het Waddengebied.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?