Wachtlijst WMO, Week van de Pleegzorg en Stichting Wortel · Foto('s): 

Wachtlijst WMO, Week van de Pleegzorg en Stichting Wortel

zondag 30 oktober 2022

DE WESTEREEN – Tijdens de uitzending van de WNS van 29 oktober werd de studio bemand door technicus Klaas Kempenaar en de presentatoren Jaap van der Laan en Taeke Kooistra. Ze hadden diverse onderwerpen voor de luisteraars. Wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente NE-F kwam eerst aan de beurt. Met hem werd gepraat over de achterstand van de wachtlijst van de WMO aanvragen bij de gemeente. De norm van een WMO-aanvraag is zes tot acht weken. Alle aanvragen worden aangenomen door de gemeente maar het aantal neemt toe en zijn ook complexer aldus De Vries. Bij een crisissituatie worden de aanvragers gelijk geholpen. Er zijn meer gemeentes die met dit probleem kampen. Bij de gemeente NE-F zijn er momenteel vacatures voor personeel die mee kunnen helpen om te zorgen dat de wachtlijst korter kan worden gemaakt.

Van 2 t/m 9 november is het de Week van de Pleegzorg. Yme Nota van Jeugdzorg Friesland vertelde aan ons hoe groot het tekort is aan pleeggezinnen maar ook hoe belangrijk het is dat er voldoende pleegouders zijn: “Ouders, stellen maar ook alleenstaanden zijn welkom die kinderen stabiliteit kunnen geven”. Er worden een aantal activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Pleegzorg. Voor meer informatie kunt u terecht op www.pleegzorg.nl/week-van-de-pleegzorg en op de site van Jeugdzorg Friesland.

Gedeputeerde Sietske Poepjes gaf samen met de Fryske vlogger Eduard Rekker deze week het symbolische startschot van de Fryske ynsprekmaraton. De Fryske ynsprekmaraton heeft tot doel om genoeg Friese woorden in een database te zetten en op deze manier door gebruik van spraaktechnologie het mogelijk kan maken om in het Fries tegen je mobiele telefoon of een app te praten. Er is in totaal 300 uur gesproken Fries nodig. Eduard Rekker sprak ons bij over hoe en wat. Via ynsprekmaraton.frl is meer informatie te vinden.

Stichting Wortel is op zoek naar Worteltuinen in Friesland. Wijnanda Bergsma van de stichting vertelde ons waarom ze op zoek zijn naar tuinen en hoe belangrijk dit is voor kinderen die hun vader en/of moeder heel weinig zien. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer thuis kunnen wonen of doordat na een scheiding het contact met één van de ouders moeilijk is geworden. Voor meer informatie: stichtingwortel.nl

Projectleider Sipke Saakstra informeerde ons over het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) om scholieren uit Noardeast Fryslân meer te interesseren voor techniek en een opleiding te volgen in die richting.

Verder spraken we met Oege Reitsma over het 32,5 jarig jubileum van Clay Corners Big Band en hun jubileumconcert op 12 november. Hadden we het met Nynke Zijlstra vd Galiën over de Hearlike Hjerstdei die zaterdag 29 oktober is gehouden op de pluk en theetuin Vreedebest te Bornwird. Had Geart Tichelaar het over zijn boekpresentatie “Hear fan ‘e miggen”. En vertelde Johanna van der Mei van Toanielferiening Pro Rege uit Holwerd dat ze eindelijk weer met een klucht op de planken mogen staan.

Waren er reportages van verslaggever Ben de Jager. Hij was woensdag bij de opening van het Zonnepark Dokkum en gingen verslaggever Lisa Taekema en Jaap van der Laan naar de woensdagmarkt in Dokkum op onderzoek uit.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?