DOKKUM – Voordat we onze lofzang brengen aan plisségordijnen, zullen we eerst even kijken waar gordijnen eigenlijk vandaan komen. Voordat raamdecoratie en glazen ruiten bestonden, werden er gaten gemaakt in de buitenmuren van gebouwen. Deze openingen hadden als functie licht door te laten, en als ventilatie. Daarnaast werden ze ook gebruikt om de vijand aan te zien komen. Dus jouw angst dat er inbrekers voor de deur staan is helemaal niet nieuw, het is zelfs een belangrijke reden dat we nu ramen hebben!
In de middeleeuwen begon de manier waarop er gedacht werd over vensters te veranderen. Kathedralen werden gemaakt met prachtige decoraties in de ramen, met als hoogtepunt de glas-in-lood ruiten die complete verhalen lieten zien, verspreid over meerdere ruiten. Deze panelen lieten licht door, maar niet zoveel als een volledige transparant raam. Daarmee was glas-in-lood een voorloper van wat we nu ‘raamdecoratie’ noemen. Het zou nog enkele eeuwen duren voordat het concept van ‘stof voor het raam’ geïntroduceerd zou worden.
Hoewel het niet geheel duidelijk is waar de eerste vorm van raamdecoratie zijn opwachting maakte, wordt Nederland historisch vaak als bakermat van rolgordijnen gezien. Deze vorm van raamdecoratie werd beschilderd, deze praktijk dateert uit de zeventiende eeuw. Ook in Frankrijk en Engeland nam het gebruik van dit soort gordijnen snel toe. Amerika was iets later, daar werd wel de standaard gezet voor decoratief beschilderde gordijnen van stof of papier. Vaak betrof het romantische taferelen die zowel van binnen als buiten zichtbaar waren.
Hoewel er over veel historische onderwerpen volop geschreven is, lijkt er weinig informatie over raamdecoratie te bestaan. Ook de prachtig gedecoreerde raambekleding met ware kunstwerken zijn in de loop der tijd verloren gegaan. Het schijnt dat de beroemde artiest Renoir ooit begonnen is als schilder van gordijnen.
Verticale gordijnen als standaard
Wat uit de historie van raamdecoratie blijkt, is het feit dat de eerste gordijnen verticaal geopend en gesloten werden. Dus niet horizontaal zoals dit met schuifgordijnen het geval is. Rolgordijnen lijken modern vanwege hun strakke vormgeving, toch bestaan ze al eeuwenlang. Er bestaan meer soorten verticale soorten raamdecoratie, en zo komen we op plisségordijnen.
Plissé is het Franse woord voor ‘gevouwen’, plissé gordijnen bezitten een aantal horizontale vouwen. In tegenstelling tot horizontale lamellen of de bekende Luxaflex raamdecoratie, betreft het één groot oppervlak met vouwen zodat het gordijn als een harmonica kan oprollen. Dit is niet alleen een zeer decoratief ontwerp, het is ook een praktisch en duurzaam systeem. Naast de standaard plisségordijnen is er de dubbele variant die we ‘duette plisségordijnen’ noemen. Er worden twee lagen op elkaar gelegd waardoor er een soort honingraat ontstaat.
Voordelen van plisségordijnen
Nu we weten waar deze gordijnen vandaan komen, wordt het hoog tijd om enkele voordelen op te sommen:
Dat laatste kenmerk biedt meer controle over de lichtinval, ook voor privacy is het praktisch dat je plisségordijnen zowel aan de bovenzijde als onder kunt openen of sluiten. De isolerende waarde is afhankelijk van het type en dikte van het materiaal.
Plisségordijnen met elektrische bediening
We hebben het al gehad over de historie van raamdecoratie, ook de wijze van openen en sluiten heeft diverse fasen meegemaakt. Na de houten panelen die als deuren met scharnieren aan het kozijn bevestigd werden, kwamen de behoorlijk onhandige vouwgordijnen met touwtjes en ingewikkelde constructies. In het midden van de negentiende eeuw werd een meer eenvoudig oprolmechanisme ontwikkeld, dat de standaard heeft gezet voor raamdecoratie zoals we deze nu kennen.
Het oude systeem is lang in gebruik geweest, ondanks het feit dat deze koordjes en oprolsystemen lang niet altijd zo prettig werken. Met elektrische bediening ben je van dit probleem af. Naast rolgordijnen kun je ook plisségordijnen automatiseren. Er wordt dan een buismotor geïnstalleerd die de raamdecoratie in beweging brengt. De bediening is mogelijk via een knop op de muur, een afstandsbediening of een app op je smartphone. Voor dat laatste zijn er systemen waarbij de verbinding direct tussen buismotor en de afstandsbediening tot stand wordt gebracht, of via een smart home systeem waarmee je nog meer mogelijkheden hebt. Somfy PoweredBlinds bieden hier volop opties voor, zoals een verbinding met het TaHoma systeem. Dan kun je bijvoorbeeld de gordijnen laten sluiten, terwijl slimme lampen inschakelen. Informeer bij de leverancier naar alle mogelijkheden.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.