LEEUWARDEN – Zonnepanelen: we kennen ze inmiddels allemaal. De zwarte platen die op een of andere manier zonnestralen omzetten in energie. En vooral in deze tijden van energieschaarste, inflatie en verduurzaming, vormen zonnepanelen een belangrijke factor die onze toekomst wat betreft energievoorziening gaan bepalen. Er is simpelweg geen ontkennen meer aan: zonnepanelen gaan in toenemende mate deel worden van het straatbeeld. En niet alleen macro-factoren zoals hierboven genoemd hebben daar invloed op. Mensen ontdekken steeds meer de persoonlijke voordelen die eraan vastzitten. Maar waar te beginnen? Maar schaf je die zonnepanelen aan? Nou, sandi-solar.nl kan je bijvoorbeeld al goed op weg helpen. En als je eenmaal de zonnepanelen hebt, hoe zit het dan? Kan je er geld mee verdienen? Of is de installatie van zonnepanelen alleen voor persoonlijke energie opwekking? Maakt het uit wat voor huis je hebt? Zit er veel verschil in zonnepanelen? Al die vragen beantwoorden we voor je.
Stel je wil beginnen met zonnepanelen in Amersfoort. Je hebt een leverancier gebeld en ze komen de zonnepanelen bij je installeren. Op de eerste plaats moet je natuurlijk wel weten of je huis voldoet aan de vereisten om een dergelijke installatie te kunnen dragen. Maar geen paniek! Bijna alle huizen in Nederland voldoen aan die vereisten, of je moet een wel heel gek dak hebben. Laat sowieso altijd een expert kijken wat de mogelijkheden zijn! Je kan kiezen uit veel verschillende typen zonnepanelen. Ten eerste is er het onderscheid tussen parallel of serie geschakelde panelen. Het verschil zit hem in de verbinding tussen de zonnepanelen. Bij een serieschakelaar zijn de zonnepanelen allemaal samen met elkaar verboden. Net zoals bij kerstverlichting dus. Bij een parallelle schakeling, werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Perfect als je in een bosrijke omgeving woont bijvoorbeeld. Je kan ook nog kiezen uit speciale versies. Bijvoorbeeld: tegenwoordig is het mogelijk om te kiezen voor doorzichtige zonnepanelen.
Eenmaal geïnstalleerd en aangesloten kunnen de zonnepanelen hun werk gaan doen: energie opwekken. Maar voor wie eigenlijk? Ben jij de enige die kan profiteren van de opgewekte stroom? Nee! In de eerste plaats wek je de energie wel op voor eigen gebruik. Dat is handig, vooral met de uit de pan rijzende energieprijzen van vandaag de dag. Dus aan de ene kant kan je met zonnepanelen veel geld besparen. Maar je kan ook geld verdienen! Je kan namelijk de door jou opgewekte energie verkopen aan het net. De mensen daar maken daar dankbaar gebruik van en zorgen ervoor dat de stroom verspreid wordt. Waarschijnlijk zo veel mogelijk bij jou in de buurt zelfs. Hoe lang gaan die dingen eigenlijk mee, horen we je afvragen. Nou, in principe is het de bedoeling dat zonnepanelen je hele leven mee zouden moeten gaan. Daar zijn ze in elk geval wel voor ontworpen. Daarnaast is het zo dat garantie meestal is inbegrepen bij de aanschaf van de panelen. Dat betekent dat ze gerepareerd of vervangen worden, mochten ze nu toch uit zichzelf kapot gaan.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.