Waarom en wanneer moet je kalk strooien op het gazon? · Foto('s): 
RECLAME

Waarom en wanneer moet je kalk strooien op het gazon?

donderdag 02 februari 2023

LEEUWARDEN – Als er iets is dat ontzettend populair geworden is sinds het begin van de pandemie dan is het wel tuinieren. Uit onderzoek van Tuinbranche Nederland blijkt dat tuinieren ook na de lockdowns in trek is gebleven. Misschien ziet jouw tuin er ook wel mooier dan ooit uit!

Maar: een gezonde groene tuin is niet vanzelfsprekend. Neem bijvoorbeeld je gazon waar je het liefst een mooi groen grasveld ziet. Voor een gezonde grasmat kan het helpen om kalk gazon te gebruiken. Waarom dat zo is en wanneer je dat moet doen, lees je in dit artikel.

Kalk strooien op gazon voor een gezonder grasveld

Hoe groen je vingers ook zijn; een van de dingen die alsnog regelmatig wordt vergeten in de tuin is het strooien van kalk op het gazon. Wanneer je tuin over een stuk gras beschikt, is het noodzaak om dit stuk fit te maken en te houden. Het komt meer dan eens voor dat het gras geel uitslaat, dat er kale plekken te vinden zijn in het gazon of dat er mos groeit tussen de grassprietjes. Dit soort plantjes houden van een zure grond. Gras daarentegen niet – en dat is precies de reden waarom je zo nu en dan kalk moet gebruiken om de grond onder het gazon weer minder zuur te maken.

Kalk maakt je bodem namelijk minder zuur waardoor het gras belangrijke voedingsstoffen gemakkelijker op kan nemen. De groei van mos en ander onkruid wordt tegelijkertijd ontmoedigd en dat is precies wat je wil. Ieder soort bodem heeft een andere zuurtegraad. Voordat je begint met graszaadjes zaaien, is de kans groot dat je geen idee hebt hoe zuur de bodem onder jouw toekomstige gazon is. Doe dan eerst een pH-Bodemtest om te kijken of de bodem te zuur is. Strooi kalk ver voordat je het gras gaat bemesten; denk aan ruim drie tot vier weken van tevoren. Zo krijgt je grasmat de tijd om de voedingsstoffen van de kalk goed op te nemen.

Wat is de beste tijd om kalk te strooien op het gras?

Nu vraag je je misschien af in welke periode je het beste kalk kunt strooien op het gazon. Er zijn twee momenten die hiervoor worden gekozen: in het voorjaar en in het najaar. Het voorjaar is belangrijk, omdat dat meestal de tijd is waarin je begint met het behandelen van je gazon. De bodem is hierbij in de winterse periode vaak net wat zuurder geworden door alle neerslag. Daarom is het van groot belang om in februari of maart, net na de vorstperiode, te beginnen met het strooien van kalk op je gazon voor een mooie tuin

Kalk is een bodemverbeteraar en heeft even de tijd nodig om opgenomen te worden, dus geef het vooral die nodige tijd voordat je begint met planten en/of ander onderhoud. Ook het najaar is een geschikte periode om kalk te strooien. Dit wordt zelfs gezien als de beste periode, omdat je het verzuren van de bodem in de winter hiermee tegen kunt gaan. Doe je dat niet dan zul je zien dat onkruid en mos vrij spel krijgen zodra het voorjaar wordt. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat onkruid veel sneller uit ruststand komt dan gras. Heb je kale plekken in het gazon dan zal daar zonder kalk snel onkruid en mos ontstaan.

De juiste zuurtegraad van de bodem onder je gazon

Wat je verder moet weten, is dat je het beste kunt beginnen met kalk strooien op een regenachtige dag. Doe je dat op een droge dag dan zal de kalk minder goed worden opgenomen in de bodem. Door de vochtige grond kan kalk sneller de weg naar de bodem vinden. Na het toevoegen van kalk zal de zuurtegraad van de bodem (weer) gezonder worden. Omdat je voordat je een gazon aanlegt een bodemtest doet, weet je precies op welke manier je de bodem moet verbeteren. De gewenste pH-waarde van een bodem ligt ergens tussen de 5,5 en 6,5. Dat betekent dat een grasmat met deze zuurgraad het beste kan groeien.

Tot slot moet je weten dat het niet alleen de bodemsoort is die de zuurgraad van de grond bepaalt. Ook andere onderhoudswerkzaamheden hebben een bepaalde invloed op hoe zuur de bodem is. Doe je bijvoorbeeld niet zoveel aan de bodem dan is de kans groot dat de bodem erg zuur is. Wil je wél genieten van een mooie groene grasmat dan is het belangrijk om regelmatig aan de slag te gaan met de volgende onderhoudswerkzaamheden:

  • Laat de bodem goed beluchten om zo verzuring tegen te gaan.
  • Ga aan de slag met verticuteren om mos te bestrijden en het gras een goede beluchting te geven.
  • Het bemesten van de bodem helpt vaak ook om een gezonde grond te krijgen. Let wel goed op dat je de bodem niet té zuur maakt.
  • Verwijder altijd overtollig water en gevallen bladeren.
  • Zorg ervoor dat je gazon genoeg zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on Air!
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?