Waar moet je op letten bij een laadpaal aan huis? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Waar moet je op letten bij een laadpaal aan huis?

zaterdag 10 september 2022

LEEUWARDEN – Meer en meer mensen rijden tegenwoordig in een elektrische auto. En dat is een goede ontwikkeling wanneer we kijken naar de invloed die dit op het milieu gaat hebben. En al helemaal als we naar de huidige brandstofprijzen kijken. Er zijn echter ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, indien jij besluit elektrisch te gaan rijden. Eén van die dingen is het feit dat je de auto moet opladen aan een laadpaal. Deze zie je tegenwoordig veel rondom bedrijfspanden en woningen. In dit artikel vertellen we je alles over deze laadpalen en waar je zoal rekening mee moet houden bij de aanschaf ervan.

De aankoop van een laadpaal

Net als bij talloze andere producten zijn ook laadpalen in diverse soorten en maten te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een merk als Easee. Hierin is het aan jou om jezelf af te vragen wat je precies zou willen. Maakt het je uit hoe de laadpaal eruit ziet? Hoe snel moet de auto op kunnen laden? En hoe werkt dit met de kosten met betrekking tot je werk? Hieronder vertellen we je over een aantal aspecten die je goed in je achterhoofd moet houden. 

Hoe lang duurt het opladen van de auto?

Het is voor veel mensen belangrijk om de auto bij het eigen huis te kunnen opladen. Het huis is namelijk toch de plek van waaruit je hoogstwaarschijnlijk de meeste tripjes doet. Zeker als je de auto veel gebruikt voor wat langere ritjes is het raadzaam een snelle lader te nemen. Voor bijvoorbeeld 11kW heb je minimaal een 3 fase / 16A aansluiting nodig. Ga jij voor 22kW, dan wordt dit 3 fase / 32A. Echter is dit laatste voor veruit de grootste groep mensen overbodig. Het is slim om de auto bij thuiskomst direct aan de laadpaal te zetten, zodat je deze ’s ochtends weer kunt gebruiken. Op die manier heeft de auto weer meer dan voldoende bereik dat al snel leidt tot ongeveer 250 kilometer. 

Kosten voor de baas

Gelukkig is het een stuk minder dan tanken, maar ook het elektrisch opladen van de auto kost geld. Afhankelijk van jouw beroep kun je dit declareren bij de baas. Je dient de auto namelijk toch voor werk te gebruiken. Om het jou een stuk eenvoudiger te maken is er tegenwoordig een bepaalde software die precies kan uitrekenen hoeveel stroom je gebruikt hebt voor het opladen van de auto. Dit is eenvoudig door te geven op jouw werk, waarna je deze kosten waarschijnlijk terug krijgt. Zonder deze software is het overigens ook mogelijk om te berekenen. Weet alleen wel dat het een stuk lastiger is, aangezien je alle informatie handmatig moet gaan opzoeken.

De looks van de laadpaal

De ene persoon geeft er meer om dan de ander, maar wat betreft looks zijn er ook verschillende mogelijkheden in laadpalen. De meeste laadpalen zijn gemaakt van kunststof bakken die er ogenschijnlijk zo neutraal mogelijk uit willen zien. Deze kan je monteren aan een paal of aan de muur, waarna ze eenvoudig te gebruiken zijn. Er zijn echter ook oplossingen, waarbij je het apparaat helemaal niet ziet. Er zijn nu eenmaal mensen die het liefst niets van snoeren, kastjes en kabels willen zien. Dit is volledig af te werken in het huis, waardoor niemand gaat zien dat jij een laadpaal hebt. 

Samen naar een beter milieu

Je hebt in dit artikel gelezen over het gebruik van de laadpaal en bepaalde keuzes die je wat betreft de aankoop moet maken. Voor de ene persoon is dit zeer gemakkelijk op te lossen, terwijl de looks en features voor de ander juist heel belangrijk zijn. Zie het eigenlijk als een apparaat als een televisie, waarbij iedereen ook zijn of haar voorkeuren heeft. Het belangrijkste is gelukkig dat de keuze voor elektrisch rijden er überhaupt is. Zo werken we met z’n allen aan een beter milieu. En dat is iets waar jij als elektrisch rijder trots op mag zijn.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?