Waar moet je op letten bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten? · Foto('s): 
RECLAME

Waar moet je op letten bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten?

dinsdag 08 februari 2022

LEEUWARDEN – Het aanschaffen van een huishoudelijke apparaat zoals een koelkast of oven kan behoorlijk wat uitzoekwerk met zich meebrengen. Wanneer je gaat verhuizen bijvoorbeeld en je een nieuwe keuken laat plaatsen, dan kost alleen al het uitzoeken van welke apparaten je daarin meeneemt al behoorlijk veel tijd. Bovendien is er een kans dat je apparaat het na enige tijd begeeft en je hem moet vervangen. Veel huishoudelijke apparaten kunnen echter een lange tijd meegaan. Met een goede koelkast moet je minstens 10 jaar vooruit kunnen. Maar zo eens in de zoveel tijd moet je er toch aan geloven dat je bepaalde apparaten moet vervangen. De meeste huishoudelijke apparaten kunnen behoorlijk kostbaar zijn. Wanneer je een nieuwe aanschaft wil je dan ook niet zomaar iets kopen en degelijk onderzoek verrichten. Zonder dat je het doorhebt, heb je zo een aantal apparaten in je huis verzameld, elk met hun eigen aandachtspunten. Waar let je op bij de aanschaf daarvan? 

Wasmachine

Een wasmachine is onmisbaar in ieder huishouden. Zeker voor mensen met een groot gezin wordt de wasmachine dagelijks, zo niet meerdere keren per dag gebruikt. Het is dus een belangrijk apparaat in de meeste huishoudens. Bij de aanschaf van een wasmachine kijk je vooral naar de vulcapaciteit, het toerental, de energiezuinigheid en veel mensen vinden het geluidsniveau ook belangrijk. Dat laatste is vooral van belang wanneer je de wasmachine bijvoorbeeld in de (open) keuken moet plaatsen en geen aparte, afgesloten ruimte hebt. Voor het bepalen van de vulcapaciteit ishet echt belangrijk te kijken naar jouw situatie. Het is het meest zuinig om te wassen met een zo vol mogelijk machine (let op, hij moet ook niet té vol zitten). Woon je alleen om met z’n tweeën, dan is een kleine capaciteit echt voldoende. Wil je meer weten of hoe je de beste wasmachine kiest, check deze koopgids op Huizelijk.nl

Droger

Vaak in één adem genoemd met een wasmachine is een droger. Ze gaan vaak hand in hand. Veel mensen hebben dan ook beide apparaten in huis. Toch is het aanschaffen van een droger niet altijd nodig of even makkelijk. Hoewel we een wasmachine praktisch gezien echt niet kunnen missen, zijn er voor het drogen van je was ook nog andere alternatieven. Het ligt aan je eigen voorkeur, de samenstelling van je gezin en bovendien aan je woonsituatie voor welke optie je gaat. Heb je een groot gezin en draai je elke dag meerdere wasjes, dan heb je simpelweg niet genoeg tijd en waarschijnlijk ook geen plek om al die wassen te laten drogen. Een droogmachine kan dan erg welkom zijn. 

Vaatwasser

Ook de vaatwasser ontbreekt niet bij de meeste mensen. Al zijn er zeker nog mensen die hun afwas met de hand doen, wie eenmaal een vaatwasser gewend is, wilt vaak niet meer terug. Bij het kopen van een vaatwasser is het handig om rekening te houden met de plaats waar de vaatwasser komt te staan. Is deze vrijstaand of is het een inbouw model? Bij een inbouwmodel moet je extra goed letten op de maat en nameten of het model past. Let ook op de indeling van de vaatwasser. Niet elk apparaat is even praktisch ingedeeld, waardoor je soms een stuk minder vaat kwijt kunt in vergelijking met een vaatwasser van hetzelfde formaat. 

Koelkast

Een koelkast is niet alleen praktisch, maar simpelweg noodzakelijk. Met een koelkast kunnen we ons eten bewaren waardoor het langer meegaat. Net als bij een vaatwasser is de indeling bij een koelkast erg belangrijk. Sommige koelkasten zijn niet erg praktisch ingedeeld zodat je weinig in kwijt kunt. Tegenwoordig wordt er wel steeds meer nagedacht over handige indelingen, maar check altijd in de winkel hoe de binnenkant eruit ziet en waar jouw behoeftes liggen wat dat betreft. Veel koelkasten hebben tegenwoordig verschillende moderne technologieën zoals No Frost zones, betere vershoudlades en zelfs koelkasten die bij aanraking doorzichtig worden, zodat je zonder hem open te doen kunt zien of je nog melk in huis hebt. Aan deze technologieën hangt uiteraard een veel hoger prijskaartje. 

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is en dus hoe duurzaam deze is. Per apparaat kunnen de labels enigszins verschillen omdat er natuurlijk naar andere criteria wordt gekeken. Check daarom altijd goed het label voordat je een apparaat gaat aanschaffen. Sinds maart vorig jaar is het energielabel voor huishoudelijke apparaten veranderd. Voorheen kon je bijvoorbeeld nog een A+++ label vinden, nu zijn de criteria veranderd en is het eenvoudiger gemaakt voor de consument. Wat voorheen A+++ was, is nu gewoon label A.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?