DOKKUM – Vrouwen in Noordoost Fryslân voelen zich financieel fit, maar zijn niet altijd voorbereid op de toekomst. Dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van Project Geldwijs Fryslân, dat afgelopen jaar werd uitgevoerd onder vrouwen in de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. Hoewel veel vrouwen zelfverzekerd zijn over hun omgang met geld, blijken er zowel bewuste als onbewuste uitdagingen te bestaan.
Zestig procent voelt zich financieel fit
Project Geldwijs Fryslân richt zich op het vergroten van de financiële kennis en vaardigheden van vrouwen in Noordoost Fryslân. Het project, mede gefinancierd door de Versnellingsagenda, draagt bij aan de economische ontwikkeling van de regio door vrouwen te empoweren en hun financiële fitheid te verbeteren. In totaal werden 202 vrouwen ondervraagd over hun financiële kennis en vaardigheden.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60% van de vrouwen zich financieel fit voelt. Desondanks heeft slechts een derde een financieel plan voor de toekomst. Veel vrouwen missen concreet overzicht en inzicht in variabele uitgaven, en velen hebben de afgelopen jaren minder kunnen sparen. Er zijn duidelijke zorgen over toekomstige financiële stabiliteit, beïnvloed door inflatie, veranderingen in de arbeidssituatie of scheidingen.
Uitdagingen en aanbevelingen
Hoewel respondenten aangeven inzicht te hebben in hun financiën, komen bij doorvragen gemeenschappelijke uitdagingen naar voren. Veel vrouwen hebben moeite met sparen, ondanks theoretische ruimte hiervoor. Ook hebben zij last van minder geld door inflatie of hogere kosten en missen zij een duidelijk financieel overzicht. Ruim 40% heeft geen financiële doelen voor de toekomst, terwijl een kwart te maken heeft met financiële uitdagingen, voornamelijk gericht op de toekomst.
Projectleider Adine Faber-Versluis: “Het is goed om te weten dat er ook een aanzienlijke groep is die niet financieel bewust is en/of wil zijn. Het is echter de vraag of de financiële initiatieven die mogelijk voortvloeien uit dit onderzoek deze groep ook daadwerkelijk zullen bereiken en of daarom het mogelijk en wenselijk is om de inhoud op hen af te stemmen.”