Vrachtwagens toeterend door Noord-Nederland tegen coronamaatregelen · Foto('s): Omrop Fryslân, Ronnie Porte
  Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Vrachtwagens toeterend door Noord-Nederland tegen coronamaatregelen

zondag 06 februari 2022

NOORD-NEDERLAND – Een stoet van zo’n zeventig vrachtwagens reed zondag door Noord-Nederland om te protesteren tegen het coronabeleid. De optocht ging via Leeuwarden, Groningen, Veendam en Assen terug naar Leeuwarden schrijft Omrop Fryslân.

Er deden vooral Friezen mee aan het vervolg van de truckersactie van vorige week. De chauffeurs protesteerden met hun tocht tegen de coronamaatregelen onder de naam Convoy for Freedom. De actie is overgewaaid vanuit Canada.

Chauffeurs hebben het lastig

Truckers hebben het moeilijk, volgens de leider van het konvooi van zondag, Anton van der Meulen. Ze hebben genoeg van de maatregelen. “De chauffeurs kunnen onderweg niet fatsoenlijk plassen en niet fatsoenlijk eten. Het is een drama en een ergernis aan het worden.” De actievoerders zijn niet tegen een vaccin, maar Van der Meulen gelooft niet dat er een pandemie is. “Er worden echt wel mensen ziek, maar iedereen moet zelf weten of ze een vaccin nemen. Dat moet je respecteren. Ze zijn nu mensen aan het opdringen. Het is hoofdzakelijk de QR-code, waar ik en de meeste jongens niet achter staan “, zegt de Friese organisator.

Zelf spreekt hij niet van een organisatie, maar een uit de hand gepend actie via sociale media. Volgende week willen ze met nog meer mensen en vrachtwagens naar Den Haag. Misschien ook wel met trekkers, denkt Van der Meulen.

“Maar boven ons zit nog een hogere organisatie, Convoy for Freedom NL en we weten niet wat hun plannen zijn. Tot nu toe denken we: Den Haag volgende week en misschien daarna wel Brussel.”

Spontane acties

Of het nu Facebookacties zijn of dat er toch een organisator achter zit, Convoy for Freedom lijkt het meest op een organisatie van spontane acties, waar Friese ontevreden truckers graag toeterend en met vlaggen wapperend aan meedoen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?