Vraagtekens bij onderzoek vermiste marechaussee Sicco Cuperus: “Informatie ging verloren” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Vraagtekens bij onderzoek vermiste marechaussee Sicco Cuperus: “Informatie ging verloren”

dinsdag 22 oktober 2024

MARRUM – Het is vreemd dat de marechaussee het onderzoek leidde naar de vermissing van haar eigen werknemer Sicco Cuperus. Dat zegt criminoloog Jasper van der Kemp. “De Koninklijke Marechaussee doet dit soort zaken normaal gesproken niet. Opvallend.”

Juist omdat het om een eigen werknemer ging, is het onverstandig dat de (Koninklijke Marechaussee (KMar) dit oppakte, meent Van der Kemp. “Bovendien heeft de politie juist alle kennis en ervaring op dit vlak. Die werken immers ieder jaar aan vermissingszaken. In tegenstelling tot de marechaussee.”

Specifiek onderzoek

De criminoloog vertelt dit in de podcast ‘Sicco, de verdwenen marechaussee’, een productie van de journalisten Margriet Brandsma, Geartsje de Vries en oud-rechercheur Henk Dillerop. Hierin praten zij over de zaak Sicco Cuperus (26), die op 9 juni 2014 verdween.

Vermissingszaken vergen een specifiek soort onderzoek. Zeker bij volwassenen. “Die mogen namelijk verdwijnen, weggaan. Er moeten dus serieuze aanwijzingen zijn dat het gaat om een misdrijf, ongeluk of suïcide”, vertelt Van der Kemp. “De KMar doet dat soort zaken normaal gesproken niet. Daarom vind ik de gang van zaken opvallend.”

Je wilt toch de schijn vermijden dat je iets onder het tapijt veegt.
Journalist Margriet Brandsma

Journalist Margriet Brandsma beaamt dat. Er zijn volgens haar genoeg redenen te bedenken waarom de KMar de zaak Sicco Cuperus niet naar zich toe had moeten trekken. Pas na ongeveer een halfjaar werd de zaak overgedragen aan de politie. “Waarom gebeurde dat niet meteen?”

Het bevreemdt Brandsma dat de KMar onderzoek deed naar een eigen werknemer. “Dat maakt de marechaussee een betrokken partij. En je wilt toch de schijn vermijden dat je iets onder het tapijt veegt.”

Je moet van alle scenario’s uit kunnen gaan, zegt Brandsma. “Hypothetisch gezien zou hij betrokken kunnen zijn bij drugssmokkel. Alleen dat al lijkt me reden om het onderzoek als KMar niet zelfstandig te doen.”

De marechaussee deelt onze mening niet.
Journalist Margriet Brandsma

Ook kan het collega’s beletten om meldingen over Cuperus te doen, meent ze. “Voor hen komt het dan ineens heel dichtbij. Misschien weten zij dingen over hem, waarvan ze denken: ‘Daar had ik allang over aan de bel moeten trekken. Maar laat ik nu mijn mond maar houden, anders komt het op mijn bordje’.”

De makers van de podcast legden de kwestie voor aan de marechaussee. Die reageerde kort. Volgens de KMar is er goed en integer onderzoek gedaan door de afdeling interne onderzoeken. “Zij delen onze mening dus niet”, zegt Brandsma.

Auto gevonden in Marrum

Cuperus verscheen die Tweede Pinksterdag niet op zijn werk bij de marechaussee in Harlingen. In zijn appartement in Leeuwarden heeft het er alle schijn van dat Sicco even snel de deur uit is gegaan om boodschappen te doen.

Zo staat het slaapkamerraam open en ligt zijn telefoon aan de lader. Zijn auto wordt een paar dagen na zijn verdwijning teruggevonden in Marrum.

Omgekeerde trechter

Brandsma wil benadrukken dat niet valt aan te tonen dat de marechaussee te kwader trouw heeft gehandeld. “Alleen is er in de beginfase van het onderzoek wel waardevolle informatie verloren gegaan.”

Oud-rechercheur Henk Dillerop sluit zich daarbij aan. Hij vertelt dat de marechaussee destijds mensen niet heeft gehoord die rondom de vindplaats van de auto waren. “Zij hadden zicht op die auto. Toch opvallend.”

Volgens Dillerop is het onderzoek ‘smal begonnen’. “Terwijl je een onderzoek juist breed moet aanvliegen. Je gaat eerst op zoek naar antwoorden waarvan je niet weet of ze relevant zijn. Daarna ga je focussen”, zegt hij. “Nu is er wat dat betreft een omgekeerde trechter gebruikt.”

Ook had Dillerop het logisch gevonden dat de KMar meteen melding had gemaakt over het dienstwapen. Die haalde Cuperus twee dagen voor de vermissing op van het werk. Iets wat tegen de regels is. “Dat werpt toch een ander licht op de zaak. Maar dit kwam pas na tien jaar in de publiciteit.”

Reacties op podcast

Op de podcast, waarvan er nu zeven afleveringen zijn, krijgt het drietal veel reacties. Onder anderen van vrienden en voormalige relaties van Cuperus.

Zij schetsen een beeld van een wat stille man, die werk en privé gescheiden hield. “Ook was het iemand die wat een tweede leven had. Met name op het gebied van gokken en het gebruik van softdrugs.”

Ik verwacht daarom dat Cuperus betrokken was bij een duistere zaak.
Oud-rechercheur Henk Dillerop

Verder vertelt hij dat oud-medewerkers het nodige delen. Zij willen echter niet dat dit in de podcast komt, zegt de oud-rechercheur. “Ze zijn ergens bang voor, maar waarvoor is niet duidelijk.”

Dat de zaak, ondanks de personeelsschaarste, nog steeds veel prioriteit heeft bij de politie, is volgens Dillerop veelzeggend. “Kennelijk zijn er voldoende aanwijzingen die erop duiden dat er iets aan de hand moet zijn geweest.”

Duistere zaak

“Ik verwacht dat Cuperus betrokken was bij een duistere zaak waar hij niet meer uitkwam, en zo mogelijk slachtoffer werd”, zegt Dillerop, die vertrouwen heeft in het vervolg van het onderzoek. “Ja, ik denk dat we uiteindelijk achter de antwoorden zullen komen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?