Voormalig wielrenner Lieuwe Westra (40 jaar) overleden · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Voormalig wielrenner Lieuwe Westra (40 jaar) overleden

zondag 15 januari 2023

MUNEIN – Voormalig wielrenner Lieuwe Westra is zaterdagmiddag op 40-jarige leeftijd overleden, schrijft Omrop Fryslân. Westra was tien jaar professioneel wielrenner. Zijn familie laat weten dat hij zaterdagmiddag werd aangetroffen bij zijn bedrijfspand in Zwaagdijk (Noord-Holland). Reanimatie mocht niet meer baten. In kleine kring is het afscheid.

Zijn bijnaam was Het Beest, omdat hij heel hard kon werken en afzien. Zijn grootste overwinningen waren een etappe in Parijs-Nice, de Ronde van Denemarken, twee nationale tijdrittitels, de Ronde van Catalonië, de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné en in 2016 de eindoverwinning in de Driedaagse De Panne. Tijdens zijn carrière verscheen Westra vijf keer aan de start van de Tour, hij fietst hem drie keer uit.

Lieuwe Westra werd geboren op 11 september 1982 in Mûnein. Als 8-jarige jongen stapte hij voor het eerst op een racefiets. Tot zijn 16de won hij veel wedstrijden en vooral in de massasprints was hij moeilijk te verslaan. Hij werd gezien als een groot talent, maar de puber Westra zag dat er ook een wereld buiten het fietsen was. Toen de resultaten wat slechter werden, verdween ook de motivatie voor het fietsen en trok het stappen steeds meer. Lieuwe werd stratenmaker en in het weekend liep hij de hardcorefeesten af.

Zijn broer Jan Hendrik fietste nog steeds in de top van de amateurs in het Noorden en zo begon het ook bij Lieuwe weer te kriebelen. Na 7 jaar stapte hij weer op de fiets. Hij werd lid bij Otto Ebbens en tekende zijn eerste contract bij Krolstone Continental Team. Het was geen vetpot, maar in 2007 gaf hij zijn baan als stratenmakker op om zich volledig te richten op het wielrennen. Dat jaar werd hij tweede in Olympia’s Tour en won hij de tweede etappe in de Tour Alsace.

Vacansoleil Pro Cycling Team raakte geïnteresseerd en in 2009 kwam Lieuwe onder contract bij deze ploeg. Zijn wielercarrière zat daarna vijf jaar lang in de lift. Hij zette zich op de kaart met overwinningen in Parijs-Nice, Tour of California, Ronde van België, NK Tijdrijden en het eindklassement in de Ronde van Denemarken. Vooral 2012 was een topjaar, met de winst van de vijfde etappe van Parijs-Nice en tweede plek in het algehele klassement. Net achter Tourwinnaar en winnaar van Olympisch goud, Bradley Wiggins. Na Vacansoleil Pro Cycling Team kwam Lieuwe in 2014 onder contract bij Astana, de ploeg van oud-wielrenner Vinokoerov. Hij had een groot aandeel in de overwinning van Vincenzo Nibali in de Tour dat jaar. Op de beroemde kasseienrit ging Lieuwe als een beest tekeer en daardoor pakte Nibali seconden op de concurrentie.

Lieuwes bijnaam was dan ook niet voor niets Het Beest. In 2018 verscheen het boek met die titel, geschreven door Thomas Sijtsma. Valpartijen zorgden er onder andere voor dat het in 2015 slechter ging met zijn carrière. In maart 2016 won hij nog het eindklassement van de Driedaagse De Panne-Koksijde en tekende dat jaar nog een contract bij Wanty-Groupe Gobert. Maar in januari 2017 besloot hij te stoppen met fietsen. Later kwam naar buiten dat dat met een zware depressie te maken had. Na zijn carrière woonde hij een tijdje met zijn Australische vrouw in Australië. In 2019 begonnen ze in Spanje een accommodatie voor wielrenners. Een avontuur dat in oktober 2022 na ruim twee jaar stopte en eindigde met een scheiding. Westra kwam daarna terug naar Nederland en viel terug in oude gewoonten.

Biograaf Thomas Sijtsma typeert de wielrenner als ‘het beest’. “Op en naast de fiets deed hij de dingen vol overgave en onverzettelijk. Op goede dagen kon hij iedereen verslaan. En ook als knecht ging hij voor zijn kopman dwars door muren heen.” Nadat hij stopte met fietsen had Westra het moeilijk. “Nadat hij uit Spanje terugkwam, viel hij terug in zijn oude gedrag van wat hij voor zijn carrière deed, uitgaan en het gebruiken van drank en drugs. Hij wist niet zo goed wat hij met zichzelf aan moest. Hij was zoekende en kon niet goed zijn plek vinden in de maatschappij buiten het fietsen om. Zonder de fiets was het gewoon heel moeilijk voor hem.” Sijtsma wil zich Lieuwe, net als Westra’s familie, herinneren als onverzettelijk en sterk.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?