DAMWÂLD – Afgelopen week hebben diverse vrijwilligers van NME De Klyster – waaronder wethouders en raadsleden van de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân – voorgelezen op 7 basisscholen. In de gemeenten werd in totaal aan 150 leerlingen voorgelezen in het kader van de nationale Dag van de Duurzaamheid op 8 oktober. Deze dag valt jaarlijks midden in de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is “worden wat je wilt”. Met deze Voorleesactie werden de twee thema’s gekoppeld.
De vrijwilligers lazen het boek “Duurzame Oma” van Sjoerd Kuyper of ze lazen voor uit de Friese vertaling van het boek: “Duorseme Beppe”. Na het voorlezen hebben de kinderen het boek besproken met de voorlezer. Het is niet zo moeilijk om te bedenken welke maatregelen er nodig zijn voor een duurzame wereld. Lastiger is het om ook daadwerkelijk duurzaam te dóen. Maar gelukkig kwamen de kinderen er achter dat iedereen wát kan doen: lichten uit, verwarming graadje lager, op de fiets naar de sportclub.
Leerlingen van CBS De Sprinkplanke in Engwierum hadden het lumineuze idee om dynamo’s op de schommels te bevestigen, waardoor al schommelend stroom opgewekt kan worden voor de laptops in de klas. Ook leerden de kinderen dat er heel wat beroepen horen bij ‘duurzaam doen’. Denk aan zonnepaneel installateur of windmolenbouwer. Misschien zijn er wel een aantal kinderen die nu weten wat ze willen worden?
De kinderen hebben allemaal duurzame tips uitgewisseld en ze konden nog verder op onderzoek uitgaan op www.iedereendoetwat.nl/energie. Na de Voorleesactie werden de kinderen uitgedaagd om op speurtocht te gaan door hun eigen huis met een heuse Energie speurkaart. Aan die speurkaart zit een prijs verbonden. NME De Klyster is natuurlijk heel benieuwd wie die prijs – een telefoonoplader op zonne-energie – gaat winnen! Alle 50 basisscholen van NME-De Klyster ontvingen deze Energiespeurtocht. Iedereen mag meedoen, iedereen doet wat!
De Klyster regelt ieder jaar een voorleesdag rond de Dag van de Duurzaamheid. Duurzaamheidsdag wordt landelijk georganiseerd, omdat we met elkaar staan voor grote duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan energie, klimaat, gezondheid en armoede (de Sustainable Development Goals). In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Het is daarom belangrijk dat leerlingen en studenten nu al duurzaamheid als het nieuwe normaal zien en dat ze ervaren dat hun handelen ertoe doet. De Dag van de Duurzaamheid geeft hier een jaarlijkse impuls aan. Door alle activiteiten van scholen zichtbaar te maken, laten we zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Voor meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid kijk op www.dagvandeduurzaamheid.nl.
Bijschrift foto 1: Wethouder Rommy Kempenaar leest voor bij OBS dr. J. Botkeskoalle in Damwâld.
Bijschrift foto 2: Wethouder Kees Wielstra leest voor bij CBS De Sprankeling in Damwâld.