HOLWERT – Provinciale Staten houden grote twijfels over de haalbaarheid van het project Holwerd aan Zee. Sommige partijen willen er nu al vanaf, maar een meerderheid wil wachten op een aantal onderzoeken. Zo schrijft Omrop Fryslân.
Het zijn met name JA21 en de PVV die nu meteen de stekker uit het project willen trekken. Het kost ze nu al te veel geld, vinden ze. Dat er nog tal van onderzoeken lopen is mooi, aldus PVV-fractievoorzitter Harrie Graansma, maar er is al zoveel onderzocht dat het nu wel eens klaar is. “Het lijkt er nu op dat er onderzoek na onderzoek komt tot er een gunstige uitslag is.”
De provincie heeft een bedrag van 10 miljoen euro toegezegd voor het project. Die bijdrage is van groot belang voor Holwerd aan Zee. Er wordt al ruim 10 jaar gewerkt aan de plannen. Ze zijn in de loop van tijd al meerdere keren bijgesteld. Het zijn juist de Staten zelf die om die onderzoeken hebben gevraagd, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Sijbe Knol. Hij wijst op een besluit dat door het grootste deel van de Staten is gesteund. De uitkomsten worden binnenkort verwacht, zegt Knol. “Dat komt voor de zomer van 2024.”
De zorgen zitten in de financiële haalbaarheid van het project, zegt VVD-fractievoorzitter Eric ter Keurs. Zijn partij denkt erover de koers van Wetterskip Fryslân te volgen. Dat bestuursorgaan stapte eerder uit de stuurgroep. Er zijn te veel financiële risico’s, vindt het bestuur daar. De grootste partij in de Staten, de BBB, is kritisch. Natalie Nauta zegt blij te zijn met het initiatief uit de streek, maar mist draagvlak.
Met name onder boeren in het gebied. “Zij zijn bang voor verzilting”, zegt Nauta. Ook over de kosten op langere termijn heeft ze grote twijfels. Het gaat dan over wie verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud van het gebied. Maarten Goudzwaard van JA21 is duidelijk. Hij wil nu direct afscheid nemen. “Er zijn al zoveel onderzoeken geweest. Het laatste rapport van de ondernemers vind ik duidelijk genoeg. Het is veel te duur en Fryslân is groter dan Holwert alleen.” Goudzwaard komt ook met een motie waarin wordt vastgelegd dat de provincie geen cent uitgeeft aan de beheerskosten van het gebied.
Het onderzoek waar Goudzwaard het over heeft, gaat over het geld dat de ondernemers willen investeren. Dat gaat om een bedrag van 40 miljoen euro dat ze willen steken in recreatie.De PvdA begrijpt de twijfels, met name als het gaat om de financiën. Die heeft Statenlid Daan Olivier ook. Maar, zo zegt hij: “Je ziet het pas als de feiten boven tafel liggen. Nu voeren we een discussie op onderbuikgevoel.”
Olivier vindt ook dat je naar de vraag moet kijken wat het kost als je niets doet in het gebied. “Dan ben je ook geld kwijt, want er speelt verzilting vanuit de Waddenzee. Holwerd aan Zee kan ook leiden tot een positieve bijdrage op dat vlak en dat kan zorgen voor lagere beheerskosten.”
Op de publieke tribune luisterde de werkgroep van Holwerd aan Zee mee. Voor Marco Verbeek van de werkgroep begint duidelijk te worden hoe de verschillende partijen er nu in staan. Verbeek vindt dat er veel ruis zit bij de meningen. “Ze voeren nu een discussie zonder rapporten. Wat ze doen is voorbarig.” Verbeek is van mening dat de Staten nog even geduld moeten hebben. “De antwoorden komen eraan. De vragen over beheer en onderhoud zijn ook legitiem. Daar willen wij zelf ook duidelijkheid over hebben.” Hij vindt wel dat je dan het geheel moet bekijken. “Er zijn kosten, maar er staan ook baten tegenover. Je moet het in de context van het gebied zien.” Verbeek blijft nuchter, maar weet ook dat er veel scepsis is. “Wacht eerst de resultaten af en leg dan alles naast elkaar. Neem dan een besluit.”
Een besluit over de rol van de provincie in Holwerd aan Zee en de financiële bijdrage wordt in de herfst genomen. De vooruitzichten voor de initiatiefnemers zijn niet gunstig. Een ruime meerderheid heeft grote vraagtekens. Dat wil niet zeggen dat het niet doorgaat. Ook zonder de provincie kan de stichting Holwerd aan Zee door, zo lieten ze vorige week weten op een informatiesessie voor Statenleden.