KOLLUM – De Campus Kollum bloeit volop. In het gebouw waar cultuur en educatie bij elkaar komen, zit ook een dorpshuisdeel waar tal van activiteiten plaatsvinden. Voor de inwoners van Kollum en de regio is er heel veel ‘ferdivedaasje’ in de Campus, aldus het bestuur van de multifunctionele accommodatie. Dat er twee middelbare scholen – Piter Jelles !mpulse en het Lauwers College – onderdak in de Campus hebben, is rondom bekend, weet het stichtingsbestuur. Hetzelfde geldt voor de bibliotheek die eveneens goed zichtbaar is. Dat is nog niet altijd het geval wat het dorpshuisdeel en theaterzaal De Colle betreft die enigszins verstopt in het pand zitten.
Wat er allemaal in het dorpshuisdeel van de Campus Kollum plaatsvindt en welke plannen er zijn, kwam woensdagmiddag 16 november aan de orde tijdens een werkbezoek van de wethouders Jouke Douwe de Vries en Aant Jelle Soepboer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het dorpshuisdeel is het decor van onder meer cursussen, workshops, lezingen, markten en kaartmiddagen. In de theaterzaal zijn diverse muziek-, film- en kindervoorstellingen.
,,Wij timmeren flink aan de weg”, zo vertelde voorzitter Miranda Postma van de programmaraad van De Colle aan de wethouders. Bij ons speelt het aspect van maatschappelijke betrokkenheid ook mee, zei Postma over het toegankelijk houden van de voorstellingen. Over de gang van zaken in het dorpshuisdeel praatte pachter Theo Witteveen de twee collegeleden bij. Samen met z’n vrouw Ankje bruist de gastheer eveneens van de ideeën om naast het theaterprogramma allerhande activiteiten en evenementen te organiseren.
Ruim drie jaar geleden, in de herfst van 2019, werd de Campus geopend. Toenmalig voorzitter en huidig bestuurslid Erie Dam refereerde in z’n verhaal aan de uitbraak van de covidpandemie een half jaar later die – ook – De Colle flink parten speelde. ,,De corona heeft ons behoorlijk genekt. Nu zijn we weer voorzichtig begonnen en hebben we heel veel leuke dingen in de planning.” Het Campusbestuur sprak richting de wethouders de wens uit voor een verplaatsbare tribune in de theaterzaal. Ook werd een pleidooi gehouden voor een meer theaterachtige aankleding van de foyer.
Bij het werkbezoek kregen De Vries en Soepboer van het bestuur en de gebruikers van de Campus een rondleiding door het hele gebouw. Het gaat crescendo met de samenwerking tussen alle participanten, zo kregen ze te horen. Ook werden de wethouders geïnformeerd over de ontwikkelingen in en rond de Campus. Daarbij kwam onder andere de parkeerproblematiek aan de orde. Voor de inrichting van het gebied bestaan allerlei ideeën. Niet alles kan, zo benadrukten de gemeentebestuurders. ,,Er zullen keuzes moeten worden gemaakt.”