Vissen zwemmen voortaan vrij door nieuwe vispassage Ezumazyl · Foto('s): Marit Anker
  Marit Anker

Vissen zwemmen voortaan vrij door nieuwe vispassage Ezumazyl

donderdag 14 december 2023

EZUMAZYL – Vissen die graag van zout naar zoet water willen zwemmen (en weer terug) kunnen voortaan de monumentale sluis Ezumazyl en gemaal Dongerdielen vrij passeren. Donderdag 14 december openden de drie bestuurders van programma Súd Ie, Rebecca Slijver (gemeente Noardeast-Fryslân), Gerben de Boer (Wetterskip Fryslân) en Sijbe Knol (provincie Fryslân) de nieuwe visverbinding tussen de Waddenzee en de achterliggende poldersloten.

Het gemaal en naastgelegen sluis in Ezumazyl waren een hindernis voor vissen. Diadrome vissoorten (levend in zout én in zoet water), zoals de driedoornige stekelbaars en de paling, trekken graag van de Waddenzee via het Lauwersmeer en de Súd Ie naar de polders. In het voormalige stroomgebied van de Súd Ie planten ze zich voort (stekelbaars) of groeien ze op (paling). Vroeg of laat willen ze weer terug naar het zoute water. Daarom zijn er sinds de start van het project in 2013 in en rond de Súd Ie zeven vispassages,  gebouwd. Zo kreeg de nieuwe sluis De Skâns (bij Oostmahorn) een vispassage. Ook is er in het natuurgebied Eanjumer Kolken een doorgang voor vissen aangelegd en zijn er in het gebied diverse opgroei- en paaigebieden gerealiseerd. De passage in Ezumazijl is de achtste vispassage in het programma Súd Ie.

Verbeteren vismigratie
Vissen maken al gebruik van de ‘zijdeur’ van het gebied, de migratieroute via De Skâns. De verwachting is dat de meeste vissen gebruik gaan maken van de nieuwe ‘hoofddeur’, de vispassage, om naar de binnenwateren te zwemmen. Zij worden hier aangetrokken door de sterke lokstroom van het gemaal. Bestuurder Gerben de Boer van Wetterskip Fryslân: ‘Binnen programma Súd Ie hebben we veel aandacht voor het herstellen van de ecologische verbinding tussen Wad en achterland. Met de nieuwe vispassage in Ezumazyl zijn het gemaal en de sluis als hindernissen in de zwemroute weggenomen en verbetert de vismigratie en de visstand. We zetten samen met Hogeschool Van Hall Larenstein de komende jaren in op de monitoring van vissen. Want we willen ook weten of de aangelegde voorzieningen, waaronder deze vispassage, in het gebied werken.’

Start vismonitoring
Bij de vispassage Ezumazyl zijn zogenaamde detectiepoortjes geplaatst. Zo kunnen onderzoekers van Van Hall Larenstein vissen met een zender de komende jaren volgen. Zij meten hoeveel vissen er door de sluis en het gemaal gaan. Zij doen dit ook bij de vispassage bij Oostmahorn. Hier zijn inmiddels meer dan twintig verschillende soorten vis doorheen gezwommen.

Ondergrondse vispassage
De bouw van de nieuwe vispassage nam ongeveer een half jaar in beslag. De vispassage ligt tussen het gemaal en de sluis in, op grond in eigendom van Wetterskip Fryslân. De constructie van de vispassage bestaat uit een betonnen put met geautomatiseerde schuiven, twee pompen en leidingwerk. De in- en uitstroomopeningen liggen vlak boven de waterbodem. De hele constructie ligt onder de grond en is nauwelijks zichtbaar.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?