LEEUWARDEN – Het vissen met een werphengel is een andere manier van vissen dan het vissen met telescoophengel waarmee de meeste mensen in het begin hebben leren vissen. Het vissen met een werphengel zorgt ervoor dat je een andere manier aan het vissen bent. Om duidelijk te maken hoe het vissen met een werphengel gaat is het vooral belangrijk om te kijken hoe je een werphengel gebruikt, welke onderdelen je nodig hebt voor een werphengel en welke technieken je kan gebruiken met een werphengel. Voor het inwinnen van informatie zou je ook nog een winkel zoals Hengelsport Het Gooi kunnen inschakelen. Zeker als je met vragen zit die je online niet goed beantwoord krijgt.
Gebruik van een werphengel
Een werphengel is een hengel waar meerdere ogen aan zitten om de draad te geleiden. Een werphengel wordt door een beweging te maken van achteren naar voren gebruikt. Door deze beweging zal je haak en dobber verder in het water terecht komen zodat je niet alleen aan de kant aan het vissen bent. Met de molen kan je de lijn bij het ondergaan van de dobber binnenhalen. Daarnaast kan je een werphengel ook gebruiken voor spinvissen waarbij je het aas beweegt door het water.
Onderdelen van een werphengel
Een werphengel heeft een aantal onderdelen die belangrijk zijn.
Techniek bij het gebruik van een werphengel
Het is goed om te bedenken dat als een vis bijt en je dobber onder water gaat je de lijn moet binnenhalen. In geval van een telescoophengel doe je dit door de hengel omhoog te doen maar bij een werphengel doe je dit door de molen langzaam op te draaien waardoor de lijn steeds korter wordt en de vis las het ware naar de kant wordt getrokken. Afhankelijk van de vissoort en het formaat kan de vis tegenstribbelen en proberen weg te zwemmen waardoor je dus moet spelen met je draad om de vis uiteindelijk op het droge te krijgen. Vaak is het verstandig om ook een schepnet te gebruiken om de vis uit het water te krijgen.
Spinvissen
De meeste werphengels zijn ook geschikt om mee te spinvissen. Deze techniek gebruik je vooral bij het vissen op roofvissen zoals een baars of een snoek. Hiervoor gebruik je een kunstaas dat je door het water trekt. De roofvis zal hierop reageren en als hij bijt kan je de techniek toepassen zoals je ook doet bij een vis die gebeten heeft aan een lijn met een dobber. Over het algemeen zal je bij spinvissen zien dat de vis sneller de neiging heeft om weg te zwemmen.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.