De vijver in het witwater bos en de sloot bij het hertenkamp in Kollum kleurt rood is bedekt met een rode deken. Rood eendenkroos zullen velen denken, toch is dat niet waar. De rode laag wordt gevormd door het drijfplantje kroosvaren, geen familie van het eendenkroos.
De grote kroosvaren wordt in de herfst rood om zich te beschermen tegen lagere temperaturen. Tijdens vorstperiodes sterft de kroosvaren af. Bij een zeer milde winter blijft het plantje echter in de ‘herfst stand’ hangen, soms zijn sloten dan ook al in maart bedekt met een dikke rode laag.
De grote kroosvaren werd ooit ingevoerd vanuit Amerika en vermenigvuldigt zich zeer snel waarmee de watertoevoer of –afvoer belemmerd kan worden. Het waterschap bestrijdt de kroosvaren dan ook actief.
De grote kroosvaren houdt van water dat rijk is aan de bemestingsstoffen carbonaten en fosfaten. In dit over bemeste water leeft het plantje samen met een blauwwier, dat stikstof uit de lucht bindt. Als de kroosvarens tenslotte afsterven, komt de vastgelegde stikstof in het water vrij en maakt dat het nog voedselrijker dan het al was.