Zaterdagmiddag om precies 15:00 uur was er een herdenking bij het monument op de zeedijk bij Holwerd. Bijna zesenzeventig jaar geleden vloog een R.A.F. – Wellington bommenwerper van de Engelse geallieerden de zee over. Ze waren op weg naar Bremen. Het zou hun laatste vlucht worden, eindigend boven de Waddenzee.
Door een voltreffer door een nachtjager van de bezetter vloog het toestel brandend de zeedijk in. Waren de nog jonge vliegeniers op slag dood of hadden ze nog hun laatste angstige momenten? We zullen het niet meer te weten komen. Wat we wel weten is dat hun lichamen nooit gevonden zijn. Deskundigen waren lange tijd in de veronderstelling dat het gecrashte vliegtuig was neergekomen in het IJsselmeer.
Door intensief onderzoek door de Koninklijke Landmacht en enkele particulieren is men uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het wrak van de Wellington in de zeedijk lag nabij Holwerd. De namen van de toen nog zo jonge bemanning werd opgenoemd, waarna de stenen met hun namen werden gelegd. Na de klanken van ‘de taptoe’ was er een moment stilte.
Bemanningsleden
Charles Alfred Mattress – (25 jaar)
Alfred Mortimer – (31 jaar)
Norman Ronald Parry (21 jaar)
Thomas Ball – (21 jaar)
John Peter Priestley – (22 jaar)
Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van oud-vlieger Martin Baal uit Australië. Het geld voor het gedenkteken is bijeengebracht door de Royal Air Force Association (een vereniging van oorlogsvliegers).
Onthulling
Het monument is onthuld op 24 juni 1992 door de voormalige Britse leider van het 166ste Royal Air Force Squadron, de heer J.W. Wright.