VIDEO: zv Libertas Damwâld in Eredivisietop: “Ambitie blijft structureel top 4” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: zv Libertas Damwâld in Eredivisietop: “Ambitie blijft structureel top 4”

zaterdag 20 mei 2023

DAMWALD – De zaalvoetbalsters van Libertas uit Damwâld hebben wat de competitie betreft, een puike seizoen achter de rug. Het team, onder leiding van Sven van Dam en eerder Sees Bergman, eindigde als tweede in de Eredivisie zaalvoetbal. Vrijdagavond gingen ze echter onderuit, in de halve finale van de play-offs voor het Nederlands Kampioenschap. Toch overheerst er, kort na het verlies over twee wedstrijden van ZVG/Cagemax (2-1 en 2-2), trots over de lijn die sinds de winterstop van vorig seizoen al werd ingezet. 

De Damwâldster zaalvoetbalsters eindigden vorig seizoen nog op een een-na-laatste plaats in de Eredivisie, wat zorgde voor enorme leercurve. Voorzitter Hans Bosma daarover: “Sees Bergman was vorig seizoen de trainer, hij was erg goed in het overbrengen om te leren van wedstrijden en daar ook iets mee te doen. Hij zei ook altijd: je wint of je leert. Vorig jaar hebben de speelsters echt heel veel geleerd.”

Secretaris -en aanjager- van de zaalvoetbalvereniging is Jouke Dantuma. De man die in het Friese vrouwenvoetballand elke speelster bij naam en voetballende kwaliteiten kent. Hij ziet dat dit seizoen veel op z’n plek valt. “Mei spilers as Jessie Prijs en Mariël Miedema hawwe wy dit seizoen in bak oan routine der by krigen, dêrtroch giet it hiele proses fan ûntwikkeling ek folle rapper.” Dantuma is, nu vrijdagavond het zaalvoetbalseizoen voor Libertas tot een einde kwam, ook al druk bezig met volgend seizoen. “Wy moatte trochselektearje en foarop rinnen bliuwe, dan meitsje we kâns om wer mei te draaien yn de top fan it Earedivyzjefuotbal”, besluit de oud-prof.

Jouke Dantuma, Thirza Leistra en Sam Bosma over zv Libertas

Aanvoerder Sam Bosma was teleurgesteld over de uitslag, maar is tevreden als ze kort terugkijkt op de afgelopen twee seizoenen. “Vorig seizoen was ons hele eerste seizoen in de Eredivisie (eerdere seizoenen werden door corona ingekort red.). Dat is gewoon een heel leerproces als team, je hebt nog niet zo veel wedstrijden op dit niveau gespeeld, je moet de tactieken en looplijnen nog leren, het is een heel ander spelletje dan ‘gewoon’ op het veld.” Dit seizoen legde die ervaring geen windeieren voor Libertas, ze eindigden als tweede met 38 punten uit tien wedstrijden. Acht  punten werden meegenomen uit de eerste seizoenshelft, volgens de reglementen van de KNVB.

Voor volgend seizoen is de ambitie opnieuw top vier. “We hebben als doel om als vereniging structureel bij de eerste vier te spelen, dus ja dat kwam dit jaar erg snel. We willen met jonge speelsters door blijven groeien en daar hoort ook doorselecteren bij”, besluit voorzitter Hans Bosma van de zaalvoetbalvereniging uit Damwâld.

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: zv Libertas Damwâld in Eredivisietop: “Ambitie blijft structureel top 4” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?