LAUWERSOOG – Er zijn zorgen over de plannen om beperkt zout water het Lauwersmeer in te laten. De Waddenvereniging vindt de noodzaak groot en wil tempo, maar de vraag is of dat lukt, schrijft Omrop Fryslân. De natuur in het Lauwersmeergebied holt achteruit; de invloed van het zoute water wordt steeds minder en het gebied verruigt. Zo is het ook geen geschikte plek voor vissen die zowel in zout als in zoet water leven. Jarenlang is er gestreden om het zoute water terug te krijgen. Uiteindelijk vonden partijen met verschillende belangen elkaar in een plan dat goed zou zijn voor zowel de boeren als voor de natuur.
Tekst loopt door onder de video
Afgesproken werd dat het zoute water beperkt toegelaten wordt tot het noordelijke deel van het meer. Een drempel moet ervoor zorgen dat het zuidelijke deel zoet blijft, want daar liggen de grootste landbouwbelangen. Maar de uitvoering dreigt nu te mislukken, waarschuwt Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. Hij maakt zich zorgen, omdat het waterschap Noorderzijlvest nog geen datum kan noemen voor de ingreep. Van der Heij zegt dat het snel geregeld kan worden en moet worden. Het Groninger waterschap preekt geduld. “We hebben een heel mooi gebiedsproces lopen in het Lauwersmeergebied”, zegt dagelijks bestuurslid Elze Reitsema. “We hebben ook een groot deel van de regie bij de omgeving neergezet. Dat is nodig om draagvlak te creëren, zodat we tot een breed gedragen kennis kunnen komen over het gebied.”
“Het is natuurlijk een vraagstuk dat heel veel emoties oproept”, geeft Van der Heij van de Waddenvereniging toe. Hij weet ook dat zout water gevoelig ligt in het gebied. “Maar we hebben met de landbouw en de natuur bij elkaar gezeten.” Daarbij is volgens hem vastgesteld dat je open en transparant aan de plannen werkt en dat er dan best wat mogelijk is. Het plan is juist opgezet na de gesprekken tussen die verschillende partijen uit de agrarische hoek en de natuurhoek. “Dus ik zou zeggen: maak juist gebruik van dat draagvlak en ga vooral aan de slag. Wat mij betreft kan het een stuk sneller, want we zitten er wel behoorlijk op te wachten.” De ingreep in het Lauwersmeer is onderdeel van het project Vissen voor Verbinding. Dat gaat over het verbeteren van de verbindingen tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en beken in Drenthe. Op een symposium over het project is vastgesteld dat de trekroute naar de Drentse beken voor bijvoorbeeld zeeforellen voor een groot deel in orde is. Wat de overgangszone van zoet naar zout in het Lauwersmeer betreft, is Van der Heij duidelijk: “Wat mij betreft starten we morgen.”