VIDEO: Vijf Friese gemeenten steunen burgerinitiatief voor snelle buslijn · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Vijf Friese gemeenten steunen burgerinitiatief voor snelle buslijn

donderdag 19 januari 2023

REGIO – Vijf gemeenten in het noordoosten van Fryslân steunen een burgerinitiatief voor een snelle busverbinding tussen Kollum en Drachten. De buslijn is het antwoord van bezorgde inwoners en ondernemers op het feit dat Arriva steeds meer haltes verplaatst of laat vervallen. De gemeenten willen de provincie op het hart drukken het openbaar vervoer in de regio niet verder te laten verschralen.

Het wegvallen van bushaltes in dorpen zou ten koste gaan van de leefbaarheid in de dorpen. Het maakt het gebied minder aantrekkelijk voor jongvolwassenen of gezinnen met kinderen, omdat grotere plaatsen als Drachten, Leeuwarden of Groningen lastig te bereiken zijn.

Ondernemers

Het initiatief ontstond bij ondernemers in Achtkarspelen. Zij vrezen dat mensen wegtrekken als het gebied niet goed bereikbaar is. Zij vonden steun bij dorpsbelangen van onder andere Buitenpost, Surhuizum en Augustinusga. De dorpen stellen een snelle, elektrische busverbinding voor die langs de randen van de dorpen trekt.

Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Smallingerland en ook Westerkwartier in Groningen hebben aangegeven de plannen te steunen. “De lêste jierren fynt der hieltyd opnij in lytse fersobering plak en dat wolle wy no foar wêze”, zegt wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen. “Dêrom sette wy der no fol op yn om dizze line te realisearjen”

Studie of werk

Dat beaamt wethouder Pieter Braaksma van Noardeast-Fryslân. “It hiele achterlân fan Kollum makket gebrûk fan sokke buslinen en dat is in hiel grut gebiet”, zegt Braaksma. “Mei de ferbining kinne jongeren thús wenjen bliuwe en earne oars studearje. Mar ek minsken dy’t yn in oar plak wurkje.”

De gemeenten in het noordoosten van Fryslân zetten de afgelopen jaren flink in op het tegengaan van krimp en goede bereikbaarheid is daarin essentieel. Zij hopen daarom dat de provincie de ernst van de situatie inziet en de busverbinding een kans wil geven.

 

 

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?