TWIJZEL – Het is een gouden en historische vondst in het Friese Miedengebied: het gele schorpioenmos. Het plantje werd afgelopen jaar aangetroffen en na verschillende controles blijkt nu dat het echt het schorpioenmos is, schrijft Omrop Fryslân. In heel Europa komt deze mossensoort slechts op enkele plaatsen voor. “Dit is voor de natuur geweldig”, zegt boswachter Jakob Hanenburg. “Voor ons is dit een kroon op het werk.”
“Kijk, daar heb je er eentje te pakken” begint Jakob Hanenburg zijn verhaal. Met zijn groene waadpak maakt de boswachter van Staatsbosbeheer een weg door het water in een Fries Miedengebied. Staatsbosbeheer probeert al jaren om het grondwater hoog te houden in het natuurgebied.
Afhankelijk
“Dan heb je ook meteen die reden waarom het plantje hier is aangetroffen”, zegt Hanenburg terwijl hij een stukje van het gele schorpioenmos uit de grond trekt. “Mos heeft geen wortel en is dus volledig afhankelijk van de wereld om hem heen. Door al dit water kan het nu weer groeien. Daar hebben we op ingezet en dat betaalt zich nu dus uit. Dit is hetzelfde als een miljoen winnen. Fantastisch.”
“Dit plantje is zo belangrijk omdat het de biodiversiteit aantoont”, zegt Jakob, terwijl hij een stukje mos aan zijn kameraad Harry Waltje geeft. “Het mos is in heel Europa beschermd en valt onder Natura2000. Je ziet dus dat het bedreigd wordt, maar daar hopen we nu een goede stap in de richting te maken.” Het plantje is te herkennen aan zijn sikkelvormige takjes. “Het lijkt op de staart van een schorpioen, vandaar dat het schorpioenmos is.
“Ik was erbij toen we het vonden”, zegt Harry Waltje. Hij gaat met Jakob veel op excursie op zoek naar nieuwe soorten mos. Maar zoiets aantreffen duurt wel even. “Wij waren hier de hele dag aan het zoeken en toevallig heeft een collega iets mee naar huis genomen. Met het blote oog zie je het bijna ook niet, dus deze man wilde even kijken wat voor soort mos het was. Pas later kwamen we er dus achter dat het speciaal was. Een deskundige heeft dat bevestigd.”
Biodiversiteit
Waltje is net als Hanenburg blij met de vondst. “Dit toont aan dat de natuur helpen niet voor niets is. Je ziet dat er nu meer biodiversiteit is en daar komen straks weer insecten op af. Hoe meer zeldzame dingen in het gebied, hoe beter natuurlijk. Dit is voor ons fenomenaal.”