MARRUM – Met de aanhoudende droogte stevenen we af op een mogelijk droogterecord. Wetterskip Fryslân bereidt zich dan ook voor op verschillende maatregelen om de schade aan de natuur te beperken. “Het is wel extreem droog”, zegt weervrouw Tjitske Wiebenga van Omrop Fryslân. “In 2018 was er bijvoorbeeld een tekort van 60 mm, dat is nu opgelopen naar 90 mm. We komen dan ook wel in de buurt van de recordzomer van 1976, toen er ook een heel groot tekort was. De grootste tekorten zijn op dit moment in het noordwesten van de provincie. Vooral in het kleigebied.”
Dus moet het waterschap aan de slag. Zo wordt het gras op de zeedijk niet meer gemaaid, om de verdroging tegen te gaan. Als het zo doorgaat, moeten boeren waarschijnlijk de schapen van de dijken halen. “Als het heel droog is, kunnen ze schade veroorzaken aan de grasmatten”, zegt Frank Jorna van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. “Dan hebben we een verzwakking van de dijk. Dat kan gewoon niet. Wij moeten de veiligheid van onze inwoners garanderen. Dus als het zover is, moeten de schapen van de dijk af.”
Wetterskip Fryslân heeft besloten om dit jaar de boodschap vroeg aan te kondigen. “Het afgelopen jaar waren wij wat te laat, in mijn optiek”, zegt Jorna. “De boeren kregen op vrijdag te horen dat de schapen op maandag weg moesten. We zien het scenario zich weer ontwikkelen. Het lijkt ons netjes om de schapenhouders dan eerder te informeren.” Rijkswaterstaat heeft eerder al het waterpeil van het IJsselmeer verhoogd. Wetterskip Fryslân gebruikt dat water om de boezems te verhogen, zegt dijkgraaf Luzette Kroon. “Normaliter zitten we op -52, nu zitten we op -48. Dat is dus vier centimeter hoger dan normaal.” Het waterschap zag de lange periode van droogte aankomen, dus was er op voorbereid.
“Wij gebruiken veel water in Friesland voor allerlei doeleinden. We halen zo’n 4,5 miljoen kuub water per dag binnen. Daar voeren we 1 miljoen door naar Groningen. 1,5 miljoen kuub is nodig om door te spoelen. Tegelijkertijd gebruiken we veel in het kader van verdamping, maar ook voor de gewassen en de natuur”, zegt Kroon. Kroon zegt dat Fryslân geluk heeft met het IJsselmeer. Die dient als een grote regenton. “Bij ons valt het over het algemeen dus mee. Tegelijkertijd kent Fryslân hoge zandgronden. Daar zul je straks gaan merken, als de droogte aanhoudt, dat daar de problemen zich het eerst gaan voordoen.”
Voorlopig lijkt er volgens het Wetterskip geen verbod te komen op het beregenen van het land. Daarvoor zijn er nog genoeg reserves beschikbaar in het IJsselmeer. De aanvoer van de rivieren naar het IJsselmeer is ook beter dan vorig jaar. Maatregelen zijn nog niet in zicht, maar als het de komende weken droog blijft, zou dat ook kunnen veranderen. “Natuurlijk, als de droogte heel lang aanhoudt, krijgen wij ook problemen. Dat zien we de laatste tijd ook gebeuren. Het is al de vijfde periode van extreme droogte achter elkaar. Dat is toch wel het gevolg van de klimaatveranderingen. Daar moeten we dan ook op anticiperen.” Maar ook met al die reserves, blijft een langdurige behoefte aan neerslag zorgelijk, zegt Kroon: “Want dat is heel hard nodig om het grondwaterpeil aan te vullen. Dat kunnen wij niet aanvullen via ons boezemsysteem. En dat is echt het allerbelangrijkste voor Fryslân.”
Zelf in de gaten houden hoe het met de droogte staat? Kijk dan op de Droogtemonitor van het KNMI.
Dit is een bericht van: