HURDEGARYP – Een bijzonder beeld van spreeuwen die in de lucht dansen: fotograaf Johannes Bosgra uit Hurdegaryp maakte het bij een blauw uurtje (het uur voordat de zon opkomt) bij hem in de buurt.
Bosgra is er in 2020 mee begonnen. “Er zitten een miljoen spreeuwen in het Bûtenfjild en die maken geweldige dansen in de lucht. Ik heb geprobeerd ze op een abstracte manier te vangen en muziek erin te laten zien.”
Hij had nooit durven dromen dat de foto over de wereld zou reizen en dat hij er internationale prijzen mee zou winnen. De spreeuwendans hangt nu tussen topfotografen in het belangrijkste fotomuseum van China. Zijn werk hangt daar bij grote namen als Erwin Olaf en Dana Lixenberg. De tentoonstelling is er gekomen om stil te staan bij 50 jaar diplomatieke relatie tussen China en Nederland.
Het werk is vier meter breed. “De spreeuwen vormen een groot hoofd, maar individueel kun je de spreeuwen ook zien als ze zo groot zijn te zien.”
Bosgra zette muziek onder de spreeuwen bij wijze van dodenmis, als symbool voor de afnemende biodiversiteit. “Als ik een landschap zie, hoor ik muziek in mijn hoofd en ook andersom. Dat probeer ik te vangen in video’s die ik maak zodat het een totaalervaring wordt voor het publiek.”
Zijn werk viel ook op bij het internationale fotografiettijdschrift LIFE Magazine in China. Bosgra zijn werk werd bladzijden breed uitgemeten in het tijdschrift. Een grote eer, zo vindt de Hurdegarypster.