DOKKUM – De gemeente Noardeast-Fryslân gaat een aantal nieuwsgierige weken in, na het verzoek afgelopen zomer van het COA om een permanente opvanglocatie van maximaal 250 asielzoekers in de gemeente te realiseren. De gemeenteraad wilde, voordat zij een besluit gaan nemen, eerst een draagvlakonderzoek in de gehele gemeente laten uitvoeren. Nu deze resultaten bekend zijn, is het aanstaande 18 januari aan de gemeenteraad om in debat te gaan over het draagvlakonderzoek en het mogelijke vervolg. Ook dan kunnen inwoners nog inspreken bij de raad.
Afgelopen donderdagavond werden de uitkomsten van het draagvlakonderzoek gepresenteerd door onafhankelijk senior-onderzoeker Jesse Hulsebosch van Enneüs. “We kunnen op basis van onze ervaring als onafhankelijk onderzoeksbureau concluderen dat de inhoud betrouwbaar en bruikbaar is, ongeacht wat de precieze uitkomst is geworden”, vertelt Hulsebosch.
Met een respons van 14.142 inwoners op 36.383 verstuurde enquêtes aan inwoners van 18 jaar of ouder, is het reactiepercentage 38,9%. “Dat is echt wel een hoge responsgraad”, voegt Hulsebosch toe. Wat de gemeenteraadspartijen aanstaande donderdag voor standpunt gaan innemen, is afwachten.
Alleen BVNL heeft zich in het voortraject al duidelijk uitgesproken, zij willen geen AZC in Dokkum. Daarom overhandigde fractievoorzitter Siebe Jan Vogelzang afgelopen donderdag 1364 handtekeningen van ondertekenaars van de petitie tegen een AZC in de stad aan raadsvoorzitter Johannes Kramer.
Tekst loopt door onder de video
Inwoners op straat in de gemeente zijn eveneens verdeeld over de vestiging van een asielzoekerscentrum in de stad. “No ik bin der flak foar, fan my meie dy minsken hjir komme, sy moatte dochs ek in plak ha”, vertelt een man. Een andere man vertelt: “Wy hawwe negatyf ynfold, dat komt troch de bylden op televyzje, tink ik.”
Als de gemeenteraad besluit op 1 februari aanstaande, dat er genoeg draagvlak is voor het vervolg, dan wordt er een locatiescan uitgevoerd naar de mogelijke locaties voor een permanent asielzoekerscentrum voor maximaal 250 personen in Dokkum.
In het vervolgtraject worden dan uiteindelijk maximaal drie geschikte locaties geselecteerd. “Leegstaande panden, als ook beschikbare gronden worden dan in beeld gebracht.” Als de locatiescans klaar zijn, volgen er bewonersavonden en een draagvlakonderzoek in de directe omgeving. Mochten ook deze signalen, volgens de raad, positief zijn, dan besluit de gemeenteraad in maart of april 2024 over de vestiging van een permanente opvanglocatie in Dokkum. Mocht de gemeenteraad op 1 februari bijvoorbeeld besluiten dat zij op dit moment geen genoeg aanknopingspunten zien, dan wordt de hele procedure stopgezet.
Presentator Jan Dirk de Haan in gesprek met verslaggever Ben de Jager over het draagvlakonderzoek