VIDEO: Wat gaat Noardeast-Fryslân besluiten, nu uitkomsten draagvlakonderzoek bekend zijn? · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VIDEO: Wat gaat Noardeast-Fryslân besluiten, nu uitkomsten draagvlakonderzoek bekend zijn?

zaterdag 13 januari 2024

DOKKUM – De gemeente Noardeast-Fryslân gaat een aantal nieuwsgierige weken in, na het verzoek afgelopen zomer van het COA om een permanente opvanglocatie van maximaal 250 asielzoekers in de gemeente te realiseren. De gemeenteraad wilde, voordat zij een besluit gaan nemen, eerst een draagvlakonderzoek in de gehele gemeente laten uitvoeren. Nu deze resultaten bekend zijn, is het aanstaande 18 januari aan de gemeenteraad om in debat te gaan over het draagvlakonderzoek en het mogelijke vervolg. Ook dan kunnen inwoners nog inspreken bij de raad. 

“Rapportinhoud is betrouwbaar en bruikbaar”

Afgelopen donderdagavond werden de uitkomsten van het draagvlakonderzoek gepresenteerd door onafhankelijk senior-onderzoeker Jesse Hulsebosch van Enneüs. “We kunnen op basis van onze ervaring als onafhankelijk onderzoeksbureau concluderen dat de inhoud betrouwbaar en bruikbaar is, ongeacht wat de precieze uitkomst is geworden”, vertelt Hulsebosch.

Met een respons van 14.142 inwoners op 36.383 verstuurde enquêtes aan inwoners van 18 jaar of ouder, is het reactiepercentage 38,9%. “Dat is echt wel een hoge responsgraad”, voegt Hulsebosch toe. Wat de gemeenteraadspartijen aanstaande donderdag voor standpunt gaan innemen, is afwachten.

Alleen BVNL heeft zich in het voortraject al duidelijk uitgesproken, zij willen geen AZC in Dokkum. Daarom overhandigde fractievoorzitter Siebe Jan Vogelzang afgelopen donderdag 1364 handtekeningen van ondertekenaars van de petitie tegen een AZC in de stad aan raadsvoorzitter Johannes Kramer.

Tekst loopt door onder de video

 

Inwoners op straat in de gemeente zijn eveneens verdeeld over de vestiging van een asielzoekerscentrum in de stad. “No ik bin der flak foar, fan my meie dy minsken hjir komme, sy moatte dochs ek in plak ha”, vertelt een man. Een andere man vertelt: “Wy hawwe negatyf ynfold, dat komt troch de bylden op televyzje, tink ik.”

Genoeg draagvlak? Dan locatiescan

Als de gemeenteraad besluit op 1 februari aanstaande, dat er genoeg draagvlak is voor het vervolg, dan wordt er een locatiescan uitgevoerd naar de mogelijke locaties voor een permanent asielzoekerscentrum voor maximaal 250 personen in Dokkum.

In het vervolgtraject worden dan uiteindelijk maximaal drie geschikte locaties geselecteerd. “Leegstaande panden, als ook beschikbare gronden worden dan in beeld gebracht.” Als de locatiescans klaar zijn, volgen er bewonersavonden en een draagvlakonderzoek in de directe omgeving. Mochten ook deze signalen, volgens de raad, positief zijn, dan besluit de gemeenteraad in maart of april 2024 over de vestiging van een permanente opvanglocatie in Dokkum. Mocht de gemeenteraad op 1 februari bijvoorbeeld besluiten dat zij op dit moment geen genoeg aanknopingspunten zien, dan wordt de hele procedure stopgezet.

Presentator Jan Dirk de Haan in gesprek met verslaggever Ben de Jager over het draagvlakonderzoek

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Wat gaat Noardeast-Fryslân besluiten, nu uitkomsten draagvlakonderzoek bekend zijn? · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
VIDEO: Wat gaat Noardeast-Fryslân besluiten, nu uitkomsten draagvlakonderzoek bekend zijn? · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?