VIDEO: Wagenborg wil eind dit jaar weten hoe toekomstig eilandenvervoer eruitziet · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Wagenborg wil eind dit jaar weten hoe toekomstig eilandenvervoer eruitziet

vrijdag 10 maart 2023

NES (AMELAND) – Rederij Wagenborg wil eind dit jaar een nieuw vervoersconcept van en naar Ameland en Schiermonnikoog presenteren. Want hoe kan het vervoer naar de Waddeneilanden in de toekomst op een duurzame manier worden geregeld, zonder aanhoudende baggerwerkzaamheden en geschrapte of vertraagde afvaarten?

Rederij Wagenborg organiseert deze week verschillende bijeenkomst om inspiratie op te doen en om een zo goed mogelijk antwoord op bovenstaande vraag te kunnen formuleren. Inwoners, ondernemers, personeel en politici; iedereen kan meedenken over het toekomstige vervoersconcept.

“De ideeën gaan van zeppelin tot tunnel en alles wat daartussen zit”, vertelt directeur Ger van Langen van Wagenborg. “Wij kijken natuurlijk naar een scenario waarbij de bereikbaarheid gestoeld is op de verbinding per schip. Daar is nog niets van te zeggen, we staan aan het begin van dat traject.”

“Kan niet meer”

Dat het niet langer kan zoals het nu gaat, daar is Van Langen het wel mee eens. De vaargeul tussen Holwert en Ameland slibt dicht en er moet continu worden gebaggerd. Eind vorige maand nog zette Rijkswaterstaat een extra baggerschip in. “Zoals we de veerdiensten de afgelopen decennia hebben uitgevoerd, dat kan niet meer in de toekomst”, aldus Van Langen.

Voor inwoners en ondernemers op de Waddeneilanden zijn de veerdiensten van cruciaal belang. “Wij zijn heel erg afhankelijk van deze levensader”, vertelt ondernemer Dirk Metz. “Wij hebben geen andere keuze.”

Over wat het toekomstige vervoersconcept gaat worden, durft Metz nog geen concrete uitspraken te doen. “Het zou wel heel mooi dat zoals we het nu hebben, maar dan misschien met andere duurzame schepen, dat dat intact zou kunnen blijven.”

Rijkswaterstaat

Uiteindelijk gaat Rijkswaterstaat over het beheer en de toekomst van de vaargeul. Eind dit jaar zou duidelijk moeten worden of het bestaande traject tussen Holwerd en Ameland wordt verbeterd of dat de veerhaven mogelijk naar het westen wordt verplaatst.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?