DAMWÂLD – Hoewel je er nog niet zo lang geleden een tweedehands bank of een hip kledingstuk voor een schijntje op de kop kon tikken, trek je inmiddels wellicht verbaasd je wenkbrauwen op bij het zien van de prijskaartjes in kringloopwinkels. De iconische koopjes van één of twee euro, waar ze om bekend stonden, zijn tegenwoordig bijna niet meer te vinden. Ook Klaske van der Woude, eigenaar van kringloopwinkel ‘Second Chance’ in Damwâld, kan er niet onderuit: de prijzen moeten omhoog, maar waarom?
De stijgende kosten zorgen ervoor dat de kringloopwinkel in Damwâld niet anders kan dan de prijskaartjes aanpassen. De huur moet betaald worden, de energierekening loopt op en hoewel ze besparen op personeelskosten door voornamelijk mensen van de dagbesteding en vrijwilligers in te zetten, is er nog één andere grote kostenpost: de kosten die ze kwijt zijn voor de afvalverwerking.
Het heeft dus niet te maken met een schaarste aan spullen. Integendeel, steeds meer mensen weten de weg naar de kringloop te vinden. Het resultaat? Sommige winkels zijn tot de nok gevuld met troep. Het scheiden van de spullen die mensen binnenbrengen is een tijdrovende taak. Eigenaar van der Woude erkent dat tussen al het gedoneerde materiaal soms waardevolle vondsten zitten, maar er is ook veel onbruikbare rotzooi, zoals kapotte koffiezetapparaten en kleding met gaten. Zodra deze spullen bij de kringloop belanden, wordt de winkel verantwoordelijk voor de afhandeling. Het afvoeren van deze onverkoopbare items naar de afvalverwerking kan uiteindelijk funest zijn voor de winkels.
De oproep van de eigenaresse luidt dan ook: “Wês asjebleaft thús kritisch bring gjin stikken spul by ús, smiet dit thus alfêst fuort, dat skilt ús wer”.