MUNNEKEZIJL – Het ministerie van Defensie maakt komende week bekend waar het nieuwe munitieopslagplaatsen wil aanleggen. Eén van de locaties die hoog op de lijst staat, is het terrein van de voormalige kruitfabriek Muiden Chemie in de Kollumerwaard, aan de rand van het Lauwersmeer. Het terrein van zo’n 80 hectare zou volgens Defensie strategisch gunstig zijn vanwege de internationale veiligheidssituatie en de nabijheid van de Eemshaven.
De Kollumerwaard heeft een lange geschiedenis van mislukte plannen en ideeën. Sinds de sluiting van de kruitfabriek in 1990 zijn er tal van plannen geweest voor het terrein, waaronder een dierentuin, een gevangenis, een windmolenpark, zonnepark en zelfs een nieuwe zeehondencrèche. Toch kwam geen van deze plannen ooit van de grond, mede door verzet van lokale autoriteiten en natuurbeschermingsorganisaties. Ook nu is er verzet tegen de plannen voor munitieopslag. Omwonenden deden bij RTV NOF afgelopen zomer hun verhaal over de bezwaren die ze hebben.
Tekst loopt door onder de video
De oorsprong van de kruitfabriek in dit gebied gaat terug naar 1986, toen Muiden Chemie na diverse ongelukken in de randstad een afgelegen locatie zocht voor haar gevaarlijke productie. Dit leidde tot de bouw van de fabriek in de Kollumerwaard, een gebied dat destijds geschikt werd geacht vanwege de afstand tot de bewoonde wereld. Het succes was echter van korte duur; na een VN-exportverbod en het einde van de Koude Oorlog ging de fabriek in 1990 failliet.
Sindsdien is het terrein verwaarloosd en omgevormd tot een ruïne, overwoekerd door de natuur. Verschillende initiatieven om het terrein nieuw leven in te blazen zijn gestrand, maar de afgelegen ligging blijft het aantrekkelijk maken voor opslagdoeleinden. Staatsbosbeheer en de gemeente zien echter alleen agrarisch of natuurlijk gebruik als toekomst voor het terrein.
Lees het volledige verhaal en de achtergrond in dit artikel van RTV Noord.