DE WESTEREEN- Het weidevogelgebied van Staatsbosbeheer waar vogelwacht De Westereen actief is zijn de Zwagermieden-zuid, dat ligt ten noorden van De Westereen en is een deel van het totale Zwagermieden gebied wat zo’n 7,5 km2 beslaat. Oppervlakte van dit deel is ca. 55ha waarvan een derde bestaat uit water en rietmoeras, de rest is bloemrijk grasland. Tweemaal per week op dinsdag- en donderdagavond is de vogelwacht met een kleine groep inventarisatiemedewerkers (nazorgers) actief in het veld en RTV NOF mocht samen met vrijwilligers Harm de Vries, Sjouke Koelstra en Berend Jan Castelein mee het gebied in voor een veldbezoek.
De werkzaamheden bestaan uit het inventariseren van nesten en broedparen en het digitaal vastleggen van de gegevens. Gedurende het seizoen wat doorgaans duurt van begin april tot eind juni volgen de vrijwilligers het verloop van de legsels. ”Via de app wisselen wij gegevens uit met de andere groepen inventarisatiemedewerkers van de vogelwacht De Westereen welke in andere delen van de Zwagermieden actief zijn” verteld Harm de Vries, die mede vrijwilliger is in dit gebied.
Plas-dras gebieden
Verder heeft de vogelwacht regelmatig overleg met de terreinbeheerder van Staatsbosbeheer over bijvoorbeeld het inlaten van water en het tijdelijk verhogen van de waterstanden tijdens droge perioden waardoor er meer ondiepe plas-dras gebieden ontstaan en bredere goten. Deze zijn van levensbelang voor de aanwezige vogelsoorten en hun kuikens. Wat dat betreft is water de motor van de Zwagermieden. Dit gebied herbergt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Naast de bekende weidevogels zoals kievit, grutto, scholekster en tureluur zijn er ook wekelijks waarnemingen van de wulp, watersnip en kemphanen.
Watervogels en zangvogels
Naast weidevogels komen er ook een grote verscheidenheid aan watervogels en zangvogel voor. Wilde- slob, krak en kuifeenden broeden ook in dit gebied. En niet te vergeten het grote aantal grauwe, brand en Canadese ganzen. In het rietveld langs het fietspad kan de zeldzame blauwborst waargenomen worden maar ook de karekiet, rietgors, rietzanger, kneu en de sprinkhaanrietzanger welke herkenbaar is aan zijn karakteristieke bijna onafgebroken zang. De witte- en gele kwikstaart en de graspieper zijn vaste bezoekers van de ruigte op de kade langs de waterplas. De roerdomp is in de avond soms ook hoorbaar vanuit het rietmoeras en de bruine kiekendief vliegt zijn rondjes laag boven het veld op zoek naar iets eetbaars. De ganzen in het gebied vervullen een bijzondere bijdrage voor wat betreft het broedsucces van de weidevogels. Er is gebleken dat de predatoren in het gebied zich in het voorjaar richten op de jonge ganzenpullen, deze zijn in grote aantallen aanwezig en relatief eenvoudig te bemachtigen. Hierdoor ligt het accent minder op de jonge weidevogels.
Inventariseren
De rol van de vogelwacht van De Westereen in de weidevogelgebieden van Staatsbosbeheer richt zich op het inventarisatie werk. In vergelijkbare agrarische terreinen bestaat het nazorgwerk uit het markeren en beschermen van de nesten tijdens maaiwerkzaamheden of het plaatsen van nestbeschermers als er beweiding plaatsvindt. In overleg met de vogelwacht en de terreinbeheerder kan de pachter delen van het gebied laten beweiden. Pas na 1 juli mag er gemaaid worden. De rol van de vogelwacht in de weidevogelgebieden van Staatsbosbeheer is dus duidelijk veranderd. Er wordt meer geïnventariseerd, gesignaleerd, digitaal vastgelegd en uitgewisseld. Er zijn korte lijnen met terreineigenaren beheerders en onderzoeksbureaus.
Een vogelwacht bestaat vaak uit lokale bewoners met veel gebiedskennis zo ook die van De Westereen. Daar kan door overheden veel meer gebruik van worden gemaakt. ”Ik zou het daarom ook aanbevelen om vogelwachten te betrekken bij ruimtelijke inrichtingsplannen van gemeenten e.d. niet om elkaar tegen te werken maar juist om samen naast de economische belangen ook de natuurwaarden in en rondom De Westereen blijvend te waarborgen” zo sluit Harm de Vries af na een avond inventariseren in de Zwagermieden.