In juli 2019 is Wetterskip Fryslân begonnen met het versterken van de Lauwersmeerdijk, destijds werd de eerste negenhonderd meter aangepakt. Het project moet in het najaar van 2021 klaar zijn en is onderdeel van het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma.
Het stormseizoen is voorbij en dat betekent dat de werkzaamheden sinds 1 april weer zijn hervat. Over een lengte van 4,4 kilometer voldoet de asfaltbekleding niet meer aan de wettelijk gestelde veiligheidseisen. Daarom wordt een nieuwe asfalt laag aangebracht en overige bekleding vervangen. ,,Naast het vernieuwen van de Lauwersmeerdijk, inspecteren we momenteel ruim 45 kilometer dijk. Al snel werd duidelijk dat ook dat nog een flinke klus wordt. De voorbereidingen zijn daarom ook al snel gestart en zijn volop aan de gang, want bij de aanpak van dijk moeten weer keuzes worden gemaakt, en die kunnen weer anders zijn dan dat we hier op dit tracé hebben gemaakt”, vertelt Ido Boonstra, projectmanager bij het Wetterskip Fryslân.
Je kunt een zeedijk op heel veel verschillende manieren versterken. Echter past niet elke versterking overal. Het is bijvoorbeeld in theorie mogelijk om duinen voor de Lauwersmeerdijk neer te leggen, door middel van zand op te spuiten, maar dit past niet in het plaatje van de Waddenzee en Natura 2000. In het het landelijke hoogwater-beschermingsprogramma verbeteren waterschappen, Rijkswaterstaat en markt- en kennisinstituten de komende dertig jaar ruim elfhonderd kilometer aan dijken. Dat gebeurt verspreid over driehonderd projecten in heel Nederland. Al deze projecten moeten in 2050 gerealiseerd zijn. Dit is het grootste dijkversterkingsprogramma ooit in Nederland.