KOOTSTERTILLE – Na de zomervakantie kan er weer zwaar verkeer over de brug bij Kootstertille. Maandagavond werden tientallen inwoners van het dorp en omwonenden van de brug geïnformeerd in MFA ’t Tillehûs in het dorp. De brug wordt in ieder geval in eerste instantie zo verstevigd, dat deze kan blijven liggen tot er een nieuwe oeververbinding is aangelegd.
Gijs Coenraads, districtshoofd bij Rijkswaterstaat noemt de verbinding van groot belang. “Daarom hebben we ook gezegd, we moeten de brug nu eerst versterken en die versterking moet zo goed zijn dat de brug nog zo lang meegaat, totdat de nieuwe oeververbinding gereed is.”
Plaatselijk Belang Kootstertille baalt van het langzame proces, maar ziet reikhalzend uit naar de toekomst. “Ja dat frustrearret wol ris, mar goed wy kinne der neat oan dwaan. Dêrom binne wy júst hiel bliid dat der no mei oan de slach gien wurde sil”, vertelt PB-voorzitter Durk Merkus.
Op maandag 3 juni wordt er begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van de stalen ondersteuningsconstructie van de brug. Deze werkzaamheden leveren geen hinder op voor het wegverkeer over de brug en de scheepvaart. Wel worden hiervoor de wegen onder de brug afgesloten:
In de laatste twee weken van augustus (week 34 en week 35) wordt het nieuwe brugdek geplaatst. Het volledig afsluiten van de brug voor al het verkeer is dan helaas nodig. Voor fietsers en voetgangers wordt dan een pont ingezet. Hierover volgt later meer informatie. Al het overige verkeer wordt dan omgeleid. Ook wordt de brug in deze periode niet bediend voor de scheepvaart. Wel is het mogelijk om de brug te passeren door de smallere doorvaart. Tijdens de afsluiting is er scheepvaartbegeleiding aanwezig. De wegen onder de brug door zijn dan normaal toegankelijk.
De toekomst van de oeververbinding is nog steeds een interessant punt. Er waren in de afgelopen tijd nog vijf opties. De opties waren een uitneembare brug zonder middenpijler met een doorvaarthoogte van 9,1 meter; een vaste brug met middenpijler met doorvaarthoogte van 9,1 meter met een uitneembaar deel; een beweegbare brug met doorvaarthoogte van 9,1 meter; een beweegbare brug met doorvaarthoogte van 7,4 meter en tot slot een aquaduct.
Inmiddels is helder dat er nog drie opties over zijn. Dat betreft de voorkeursoptie: een beweegbare brug met doorvaarthoogte van 7,4 meter. Ook is het aquaduct nog in de race, de realisatie daarvan is afhankelijk van de co-financiering van de Provinsje Fryslân. Daarover is op dit moment nog niets bekend. “Dy ûndersiken en oerlizzen mei de Provinsje rinne op it stuit noch”, vertelt omgevingsmanager Anna Brouwer van Rijkswaterstaat. De derde optie is een brug van 9.1 meter, waar nog wel een deel van de brug uit kan. Alleen dat uithalen van het deel kan alleen op aanvraag. “Dan moat der in spesjale oanfraach dien wurde, sadat kranen it brêgedek der foar spesjaal skipfeartferkear op hichte úttakelje kinne”, besluit Brouwer.