HURDEGARYP – Waarom laat een rij-instructeur zijn (oud)-leerlingen lange tijd in het ongewisse? Die vraag houdt veel gedupeerden uit onze regio al maanden bezig. Het gaat om de voormalige rijschool van Buuren uit Hurdegaryp. Het bedrijf blijkt sinds juli vorig jaar officieel niet meer te bestaan, volgens gegevens van de Kamer van Koophandel. Desondanks moeten veel mensen nog geld terugkrijgen en uitleg krijgen van de hoofdinstructeur en voormalige eigenaar van het bedrijf. Een voormalige compagnon, die destijds in het bedrijf werkte en nu zelf rijlessen geeft, doet anoniem haar verhaal bij RTV NOF.
De voormalige compagnon van de rijschoolhouder wordt al bijna een half jaar lastiggevallen door telefoontjes van leerlingen die geen contact kunnen krijgen met de rij-instructeur. De gesprekken gaan voornamelijk over restitutie van lesgeld of het niet komen opdagen bij rijlessen. De contactgegevens van de compagnon staan nog steeds op de website, wat resulteert in ongewenste telefoontjes. Ze benadrukt dat ze destijds vreedzaam is vertrokken en nu onverwacht met deze problemen wordt geconfronteerd. Meerdere pogingen om contact op te nemen met de instructeur liepen op niets uit, en ze staat nu terughoudend tegenover het beantwoorden van de telefoon.
De rijschool, gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen met autisme en ADHD, creëert zo onzekerheid bij deze specifieke doelgroep, wat schadelijk is voor hun vertrouwen. “Leerlingen hebben al meer moeite om hun rijbewijs te halen, en als ze dan al speciaal bij hem hiervoor komen is het voor de leerlingen wel moeilijker om verder te gaan,” laat de vrouw weten.
Marcel Bouius uit Feanwâlden is een van de gedupeerden; hij heeft na de aanschaf van een lespakket van vijfhonderd euro slechts één les gevolgd. “Hierna moest zijn auto naar de garage, nadat dat gebeurd is, heb ik nooit meer iets van hem vernomen,” vertelt hij. Marcel’s vader, tante, en broer hebben geprobeerd contact op te nemen met de rijschool, maar dit alles zonder succes. “De moed zakte mij in de schoenen omdat ik gewoon helemaal niets van hem hoorde. Tot op de dag van vandaag blijft het vreemd.”
Ook op sociale media hebben meerdere ouders hun frustraties geuit over het gebrek aan contact met de rijschool. Ze meldden bijvoorbeeld dat de rijschool niet kwam opdagen op de dag van het afrijden. Op Facebook schrijft iemand: “Hierbij dachten we eerst dat hij zich misschien had vergist.” Ondanks herhaaldelijk bellen en het sturen van berichten was er geen succes. Na enkele dagen bleek uit de website dat de rijschool permanent gesloten was. Zelfs na contact met het CBR kregen ze geen duidelijkheid. “Dit wisten we ook van niets.”
Marcel ziet graag het geld tegemoet en verwacht excuses van zijn oud-rijinstructeur. Als dit niet het geval is, zal hij naar de politie stappen. Ook de voormalige compagnon is er nu echt wel klaar mee. “Er moet gewoon antwoord van zijn kant komen en dat alle leerlingen contact met hem krijgen. Ik wil er gewoon niets mee te maken hebben,” vertelt ze. RTV NOF heeft de instructeur de afgelopen week meerdere malen benaderd om zijn kant van het verhaal te vertellen, maar hij is daar tot op heden niet op ingegaan.
Ben jij ook gedupeerd? Neem dan contact op met onze redactie via nieuws@rtvnof.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar 0511-441202.