TWIJZEL – Dorpshuis De Bining in Twijzel is ingericht als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, maar zo’n 30 tot 40 procent van de bewoners van De Bining zijn jonge Afrikaanse en Midden-Oosterse mannen.
In totaal is er plek voor 70 mensen in De Bining. Er zitten er nu tussen de 50 en 60. Ruim een derde daarvan is niet van Oekraïense afkomst. Het gaat om studenten uit Afrika en het Midden-Oosten. “Dat binne jonges dy’t yn Lviv of Kiev studearre hawwe, faak medyske stúdzjes”, verklaart burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen. De Oekraïense universiteiten in die steden zijn enigszins betaalbaar voor de studenten. “Sy hawwe yn Oekraïne ek te krijen hân mei it geweld fan de Russen.”
Maar waarom komen ze naar Nederland toe, in plaats van terug te keren naar hun relatief veilige land van afkomst? De jongens zien hier betere kansen dan in hun thuisland. Het gevaar bestaat dan ook dat andere veiligelanders hun kans schoon zien en met de Oekraïense vluchtelingenstroom meegaan.
Er wordt streng gecontroleerd, garandeert Brouwer. “Se moatte in paspoart ha en se moatte bewize kinne dat se foar it útbrekken fan de oarloch al yn Oekraïne wennen.” “Wy ha der wol in pear hân dy’t net de goeie papieren hiene, dy’t ‘meliften’. Dan is der mar ien wei: ynskriuwe yn Ter Apel.”
Het plaatselijk belang van Twijzel en een grote groep vrijwilligers stonden in maart klaar voor de Oekraïense vluchtelingen. Naast het dorpshuis werden ook de gymzaal, het jeugdhonk en de naastliggende kerk beschikbaar gesteld. Het plaatselijk belang en de groep vrijwilligers willen zelf geen toelichting geven en verwijzen voor verdere vragen naar de burgemeester.
Volgens Brouwer deert het de Twijzelaars niet dat de nieuwkomers niet allemaal Oekraïners zijn. Vluchteling is vluchteling, ieder wordt met open armen ontvangen. “It doarp stelt fytsen beskikber, want it binne jonge manlju dy’t sporte wolle. Twizel fynt it geweldich en heint dizze minsken op”, aldus Brouwer.
Van ruimtegebrek is er dus nog geen sprake. Er kunnen meer mensen bij in Twijzel en er kan ook altijd nog worden uitgeweken naar een nieuwe opvanglocatie in Kootstertille. De Oekraïense vluchtelingen mogen blijven zolang de oorlog in hun thuisland aanhoudt.
Voor de Afrikaanse en Midden-Oosterse studenten geldt dat ze hier tot maart volgend jaar mogen verblijven. Daarna is de keus aan hen: terug naar Oekraïne mits veilig of terug naar hun land van afkomst.