SCHIERMONNIKOOG/DEN HAAG – Een stroomkabel voor windparken op de Noordzee buiten Schiermonnikoog om wordt minimaal 110 miljoen euro duurder. Manager offshore Marco Kuijpers van TenneT liet dat donderdag tijdens een rondetafelgesprek weten in de Tweede Kamer. Zo schrijft Omrop Fryslân.
De eerste variant wordt volgens Kuijpers een stuk duurder, omdat de zeebodem daar veel dieper en dynamischer is dan in de ondiepe en droogvallende Waddenzee tussen Schiermonnikoog en Groningen.
Bovendien liggen er meer kabels in de zeebodem boven de Eemshaven. Het kruisen van deze kabels is een uitdaging. Er is volgens Kuijpers meer onderzoek nodig om te bepalen of dat wel mogelijk is.
Op initiatief van Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 spraken donderdag verschillende betrokken partijen over de plannen en de mogelijke tracés voor de stroomkabel van het windpark boven Schiermonnikoog naar de vaste wal.
Lutz Jacobi van de Waddenvereniging ziet het liefst dat de kabel buiten het hele Waddengebied wordt omgelegd en in Den Helder, of nog beter in IJmuiden, aan land wordt gebracht.
De Waddenzee heeft momenteel volgens haar al te maken met meer dan genoeg uitdagingen en bedreigingen in de vorm van gaswinning, zoutwinning en de zeespiegelstijging.
Gedeputeerde Nienke Homan uit Groningen pleitte voor het vlot aanleggen van de stroomkabel naar de Eemshaven. “Wij hebben die stroom echt nodig om de industrie daar te verduurzamen. Wat ons betreft valt dat besluit vandaag.”
Sietske Poepjes had, uit naam van provincie Fryslân, iets minder haast. “Het kan maar één keer goed”, zei ze in het Fries in de Tweede Kamer. Zij vindt dat de Tweede Kamer heel goed naar alle mogelijkheden moet kijken en Schiermonnikoog moet sparen.
Verschillende Kamerleden – onder anderen van de PvdA en D66 – lieten bij het rondetafelgesprek doorschemeren dat ze wel iets overhebben voor een kabel die om Schiermonnikoog en de meest kwetsbare natuur heen gaat.
Een opvallende bijdrage aan het debat kwam van Groninger akkerbouwer Henk Smith uit naam van LTO-Noord. De Groninger akkerbouwers hebben grote problemen met het voorkeurstracé van TenneT door of onder Schiermonnikoog langs. Dit tracé loopt over een afstand van 35 kilometer dwars door uitstekende pootaardappelgrond. Voor de akkerbouwers betekent dat schade en risico’s op plantenziekten en verzilting van hun land.
LTO pleit daarom net als de Waddenvereniging voor een stroomkabel buiten het Waddengebied om. Als er toch een kabel naar de Eemshaven moet, dan willen ze liever de oostelijke variant. Die gaat slechts 6 kilometer door landbouwgrond, in plaats van 35 kilometer. “Voor een boer begint alles bij zijn grond”, zei Smith. “Daar wil je niet twee zware kabels doorheen hebben, met alle bijhorende risico’s, want als je verzilting krijgt of planteziektes dan is het wel het einde van de pootaardappelen.”
Smith verwees ook naar de ‘Pootaardappelmotie’ die de Tweede Kamer eind 2020 heeft aangenomen over het beschermen van het pootaardappelgebied vlak onder de Waddenzee.
Initiatiefnemer Tjeerd de Groot van het rondetafelgesprek was na afloop goed te spreken over de bijeenkomst. “Het werd goed duidelijk, dat eigenlijk iedereen vindt dat je breder moet kijken naar dit probleem. We willen allemaal groene stroom, maar niet ten koste van zo’n belangrijk natuurgebied.”
Het lijkt hem goed dat alle mogelijke alternatieven de komende tijd goed in kaart gebracht worden.