DOKKUM/KOLLUM – De verbazing is enorm, zonder enige vorm van communicatie worden transformatorhuisjes geplaatst in de regio. Inwoners van Dokkum en Kollum zijn boos en begrijpen er helemaal niets van. Theo Lei uit Kollum, die sinds kort als buurman een transformatorhuisje heeft is duidelijk: “Ik ha it ek al in pear kear melden by de gemeente, wy ha echt 0.0, noch minder as 0.0 ynformaasje fan de gemeente (of Liander red.) krigen.”
Aan de Ermeline in Kollum werd drie weken terug uit het niets een transformatorhuisje geplaatst, 90 centimeter van de erfgrens van Lei. “Wy hawwe moandei oan tafel sitten mei de wethâlder, in oantal minsken fan Liander en twa amtners, mar we witte noch hieltyd net wa’t welke ynformaasje ferstrekken moatten hie.” Wel werd er voor Lei duidelijk dat er in totaal 30 transformatorhuisjes gespreid over de gemeente geplaatst gaan worden. “Nou at dat eltse kear op dizze wize bard, dan kin we hjir noch wol wat belibje.”
De transformatorhuisjes kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Wel geeft Liander in een schriftelijke reactie aan, dat het voor hen ontzettend belangrijk is, om de omgeving proactief mee te nemen in nut en noodzaak van deze huisjes. Hier hebben Liander en de gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. “Samen met de gemeente zoeken we naar een geschikte locatie voor deze transformatorhuisjes. Het gaat hier om lastige keuzes tussen draagvlak, haalbaarheid, beschikbare ruimte, overlast, kosten en tijd. Daar komt nog bij dat die elektriciteitshuisjes binnen een bepaalde straal van het verbruik geplaatst moeten worden. Er is geen vergunningsplicht voor deze transformatorhuisjes,” zo laat een woordvoerder weten.
Ook in Dokkum, nabij de Wylster is naast een speeltuin inmiddels een transformatorhuisje geplaatst. Voorzitter Romke Hoekstra van de wijkraad Fûgellân is ontstemd. “Dit liket dochs nergens op. Wy moatte hjirfan dochs op ‘e hichte bracht wurde as wykried. Ik ha mei Liander belle, mei de gemeente belle, ik ha oeral mei belle. Mar it ienige wat je te hearren krije is: Ja, it kin allegear fergunningsleas en jim kinne der totaal neat tsjinyn bringe.”
Volgens zowel Lei als Hoekstra waren er wel andere mogelijkheden geweest. In Kollum had het transformatorhuisje wel een aantal meter naar achteren of voren gekund, zodat Lei en zijn gezin er veel minder last van hadden gehad. Hoekstra had, als hij dit iets eerder had geweten, ook nog wel een geschikte locatie geweten. “Dan hie net ien der oer stroffele.”
De gemeente Noardeast-Fryslân is ook gevraagd om een reactie, zij zullen donderdag met een reactie komen. Liander liet nog weten dat door de versnelling in de energietransitie het voor hen ook een nieuwe situatie is. “En daar gaat niet altijd alles goed.”