HOLWERT – Gedeputeerde Matthijs de Vries pleit voor een verlenging van het Waddenfonds. Op de vierde Toogdag van de Wadden in Holwert benadrukte hij maandag het belang van verdere investeringen in het Waddengebied. De bijeenkomst trok zo’n 250 vertegenwoordigers van overheden, waterschappen en belangenorganisaties, die spraken over de gevolgen van klimaatverandering. Het thema was “Niet wachten op hoog water”. Voor het eerst waren er geen ministers bij. Dit heeft natuurlijk te maken met de overgang naar een nieuw kabinet, dat dinsdag plaats zal vinden. Wel heeft demissionair minister Harbers een toespraak op video laten maken, om zo toch nog aanwezig te zijn. De minister zegt vertrouwen te hebben in zijn opvolger, en de plannen van de nieuwe kabinetspartijen.
Het Waddenfonds, opgericht in 2007 voor twintig jaar, stopt in 2027. De Vries wijst erop dat het fonds 600 miljoen euro investeert in ecologische en economische projecten, met aanvullende 150 miljoen euro cofinanciering van diverse overheden. Hij nodigt nieuwe bewindslieden uit om het belang van dit fonds voor de regio zelf te ervaren. Gedeputeerde De Vries ziet daarnaast een positief signaal in de nieuwe minister van Landbouw en Visserij Femke Wiersma. Zij woont in Holwert en weet van de opgaven in het Waddengebied.
Commissaris Arno Brok van de provincie Fryslân wil in september tijdens een extra bijeenkomst van het Bestuurlijk Overleg Waddengebied (BOW) de noodzaak van een nieuw fonds bespreken. Brok benadrukt de blijvende uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur, landbouw, energie en veiligheid. Hij stelt dat een nieuw fonds een looptijd van 25 à 30 jaar moet hebben. Hans Mommaas, voorzitter van het Nationaal Netwerk Brede Welvaart, waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering voor de Waddenzee. Hij pleit voor verbindend besturen en omkeerbare besluiten. Volgens hem moeten we klimaatadaptief beleid voeren en samenwerken om de impact van klimaatverandering te verminderen.
Directeur Katja Philippart van de Waddenacademie onderstreepte de urgentie. Klimaatverandering leidt tot opwarming, zeespiegelstijging en zoetwaterproblemen. De zeespiegel kan volgens het KNMI in 2050 met 16 tot 34 centimeter stijgen, en in 2100 met 26 tot 124 centimeter. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en visserij in het Waddengebied. Philippart benadrukte dat een integrale aanpak nodig is om veilig en gezond te leven in de Waddendelta. Klimaatadaptief beleid en samenwerking zijn volgens haar essentieel. Naast een uitgebreide discussie over de toekomst van het wad, en de uitdagingen die daarbij horen, is de Toogdag ook een dag van netwerken. Verschillende innovators kregen de mogelijkheid om hun product als idee in dertig seconden voor het voetlicht te brengen.