VIDEO: Dreigend faillissement voor MFC Burdaard; sloop niet uitgesloten · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VIDEO: Dreigend faillissement voor MFC Burdaard; sloop niet uitgesloten

vrijdag 24 juni 2022

BURDAARD – MFC It Spektrum in Burdaard staat op omvallen. Het stichtingsbestuur heeft de noodklok geluid bij de gemeente Noardeast-Fryslân, wederom vanwege financiële problemen.

‘MFC It Spektrum zit sinds de opening in 2011 in de financiële problemen. Inmiddels is duidelijk dat we zo niet verder kunnen. Het gebouw is niet meer te betalen’, zo valt te lezen op de website van It Spektrum.

Oorzaak: torenhoge hypotheeklasten en energie- en onderhoudskosten die op de begroting van het MFC drukken. Ook het noodgedwongen stilleggen van de activiteiten in coronatijd was een harde klap.

Te ambitieus

Dorpsbewoners zagen de komst van het multifunctioneel centrum aanvankelijk al niet zitten, omdat het te groot zou zijn voor een klein dorp met zo’n 1.000 inwoners. Toch kwam het MFC er.

Voormalige gemeente Ferwerderadiel pleitte té ambitieus voor de regiofunctie die het MFC zou vervullen. Er werd wel gebouwd, maar de exploitatie en kostendekking werden niet goed doordacht. Ferwerderadiel schoot It Spektrum eerder ook al financieel te hulp.

“Dit is in soart erfenis út de Ferwerderadielse tiid dêr’t wy allegear net om frege ha. Doarp én gemeente net”, zegt wethouder Aant Jelle Soepboer van Noardeast-Fryslân. Hij erkent dat het MFC er achteraf nooit had moeten komen. “Mar wy moatte no foaral sjen nei de takomst. It stiet der no ien kear.”

Op bijna alle activiteiten verlies

In It Spektrum biedt onderkomen aan veel verschillende diensten: kinderopvang, zwembad, bioscoop, theaterlocatie, sportschool, jeugdhonk en als kleedruimte en kantine voor sportverenigingen. Op bijna alle activiteiten in MFC ligt verlies. Acuut probleem is de noodzaak voor een nieuw dak.

“Der sitte in soad fasiliteiten yn it MFC dy’t foar it doarp wichtich binne. It belangrykst is dat dy funksjes der bliuwe”, zegt Soepboer. “Mar it pân op himsels en de grutte derfan, it is lestich om dêr in klopjende eksploitaasje foar te krijen. En dat is it probleem.”

Wethouder Aant Jelle Soepboer (FNP) van Noardeast-Fryslân:

 

Het huidige bestuur, dat maar vier jaar zou aanblijven, bleef langer in een poging het MFC nog overeind te houden. Per 1 augustus stappen zij alsnog op, ook als drukmiddel richting de gemeente.

Uit een rondgang van het stichtingsbestuur, het dorpsbelang en de gemeente blijkt dat er nog wel draagvlak is onder de Burdaarders. Op 8 juli is er een bijeenkomst voor dorpsbewoners om de toekomst van It Spektrum te bespreken. Zij kunnen in een enquête aangeven welke functies zij in stand willen houden.

Sloop niet uitgesloten

Hoe MFC It Spektrum nu verder moet, is onduidelijk. Van het schrappen van functies, extra commerciële exploitatie, verkoop tot het ombouwen van een deel van het MFC tot appartementen. Volgens het dorpsbelang liggen alle toekomstopties nog open. Zelfs volledige sloop is niet uitgesloten.

Het MFC-bestuur wil zelf geen persoonlijke reactie geven. Volgens hen ligt de bal nu bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Als die het bestuur tegemoetkomt, zou het het derde reddingsplan zijn voor het MFC. “It is hiel wichtich dat wy hjir mei inoar in sa goed mooglike oplossing foar fine”, aldus Soepboer.

In onderstaande video zijn archiefbeelden gebruikt van MFC It Spektrum, wat de problemen betekenen voor de diverse gebruikers is nog niet bekend.

 

*De beelden van de zwemlessen in de reportage betreffen archiefbeelden.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?