PWFoto.nl

zondag 28 februari 2016

Koploper Harkemase Boys heeft zaterdagmiddag de aanval van achtervolger Staphorst afgeslagen. De Harkiten kwamen in Staphorst na een kwartier spelen al met een man minder te staan, na een tweede gele kaart voor Oebele Schokker. Toen stond de thuisploeg al op voorsprong. Met tien man vocht Harkemase Boys zich, gesteund door een grote groep supporters, volledig terug in de wedstrijd. Na rust maakte Jesse Renken de verdiende gelijkmaker. Daarna zette Staphorst aan, maar Harkemase Boys hield stand. Met nog negen competitiewedstrijden te gaan heeft Harkemase Boys een voorsprong van tien punten op Excelsior’31 en Staphorst.

De bedoelingen van Staphorst waren direct duidelijk: fel aan de wedstrijd beginnen en Harkemase Boys direct onder druk zetten. Martijn Brakke kreeg een goede voorzet van Ferdi ter Avest niet onder controle, maar ging wel hard door op Erick Jansema, die met een van pijn verbeten gezicht weer opstond. De toon was gezet. Tien minuten later handelde Harkemase Boys niet goed bij een ingooi van Frank van der Burg. De rechtsback kreeg de bal terug van Martin van ’t Ende en speelde vervolgens Brakke aan. De spits peerde de bal vanaf rand strafschopgebied perfect in de kruising. Zo had Staphorst de vroege voorsprong die de thuisploeg graag wilde.

De problemen van Harkemase Boys werden groter. Oebele Schokker kreeg een minuut na de openingstreffer geel voor een overtreding op Dennis Rosink en drie minuten later toonde Frank de Winter uit Blaricum opnieuw geel aan de spelmaker van de Friezen. Schokker zou zonder contact naar de grond zijn gegaan in het strafschopgebied van de thuisploeg. “Oepie” verklaarde zelf dat hij wel degelijk geraakt werd tegen z’n knie. Protesteren had echter geen zin en dus droop de man van veertien assists af na een kwartier spelen. Staphorst durfde niet anders te gaan voetballen met een man meer. De ploeg van Jan van Raalte hield vier man achterin.

Bij Harkemase Boys schoof Robert Stelpstra een linie terug. De topschutter van de Harkiten ging op het middenveld spelen en knapte ontzettend veel werk op. Daardoor kwam Harkemase Boys verdedigend in de eerste helft nauwelijks nog in de problemen. Jansema moest alleen nog ingrijpen bij een inzet van Ter Avest, die even was ontsnapt na een counter van de thuisploeg. Met een tweemansaanval (Smits en Musliu) was het voor Harkemase Boys logischerwijs ook niet eenvoudig om gevaar te stichten tegen de viermansverdediging. Met een harde vrije trap vanaf een meter of dertig was Robin Huisman de Jong nog dichtbij, maar zijn schot zeilde net over het doel.

Op slag van rust kregen de bezoekers nog een kans: na goed werk van Jesse Renken werd Joram Smits op rechts gelanceerd. Doelman René Oosterhof kon zijn voorzet slechts van richting veranderen. De rebound was voor Musliu, maar onder druk van Van der Burg ging zijn poging naast. In de rust was er nog genoeg vertrouwen bij Harkemase Boys. Staphorst wist nauwelijks iets te creëren en Harkemase Boys liet naar het einde van de eerste helft al zien dat er kansen lagen. Dat vertrouwen resulteerde in een geweldig eerste kwartier van de tweede helft. Harkemase Boys kwam goed uit de kleedkamer en het publiek hielp mee.

De harde kern van de Harkiten was vooral na rust constant te horen. De Friezen kregen direct een aantal goede mogelijkheden. Oosterhof moest ingrijpen bij schoten van Musliu (te zacht) en Van Hezel. Tien minuten na rust viel de verdiende gelijkmaker. Huisman de Jong bracht de bal in en via Stelpstra kwam de bal bij Smits in de drukke as van het veld. Smits speelde de bal op rechts, waar Stelpstra en Musliu als bliksemafleiders fungeerden. Zij werden in de gaten gehouden door de Staphorster verdedigers, waardoor de opkomende rechtsback Jesse Renken de bal vrij mee kon nemen. Hij schoot de bal in het dak van het doel en zette Harkemase Boys daarmee op gelijke hoogte.

Toen had Harkemase Boys al drie kwartier met een man minder gespeeld en de spelers begonnen dat te merken in de benen. De krachten vloeiden weg en Staphorst, dat niet veel opschoot met een gelijkspel, zette eindelijk weer eens aan. Harkemase Boys kwam onder druk te staan, maar het duurde lang voordat de thuisploeg daadwerkelijk gevaarlijk werd. De Friese defensie stond goed en bovendien speelde Staphorst zelf vaak slordig. In de slotfase, toen de spanning alsmaar groter werd, kwamen er eindelijk weer kansen voor de thuisploeg. Martijn Brakke schoot uit een moeilijke hoek net voorlangs en even later raakte Ferdi ter Avest de bal verkeerd, waardoor Jansema niet hoefde in te grijpen.

Dat moest de doelman in de negenentachtigste minuut wel. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van invaller Reinier Crediet, die de bal goed raakte en richting de kruising stuurde. Met een knappe redding voorkwam Jansema een treffer. Uit de daaropvolgende corner was Crediet opnieuw dichtbij, maar z’n kopbal ging naast. De blessuretijd was al aangebroken toen ook Staphorst met tien man kwam te staan. Binnen een halve minuut trok De Winter drie gele kaarten voor praten. Eentje voor Rosink en twee voor Ter Avest, die dus naar de kant moest. Met tien tegen tien ging Harkemase Boys nog op zoek naar de winnende.

Oosterhof moest ingrijpen bij een verrassende vrije trap van Robin Huisman de Jong. De doelman tikte de bal over de lat. Uit de daaropvolgende corners was Harkemase Boys opnieuw dichtbij. De eerste was een korte corner van Rolf Dijk op Henny Bouius. Dijk kreeg de bal terug, passeerde Van der Burg en Van ’t Ende, maar zag zijn schot via Crediet over het doel gaan. De volgende corner van Dijk werd door Van ’t Ende bijna in eigen doel gewerkt, maar Oosterhof voorkwam een overwinning voor Harkemase Boys. Na ruim zes minuten blessuretijd was de strijd gestreden. Staphorst – Harkemase Boys: 1-1.

Daarmee kon Harkemase Boys het meest tevreden zijn. De aanval van Staphorst was afgeslagen en het punt was verdiend. De voorsprong op Staphorst blijft tien punten. Er staan nog flink wat lastige wedstrijden op het programma voor de ploeg van Jan Vlap, maar Harkemase Boys blijft op kampioenskoers. Volgende week wacht het lastige VVOG. De nummer vijf uit Harderwijk is al drie maanden ongeslagen en pakte een week geleden bovendien de titel in de tweede periode. Daarmee is VVOG al verzekerd van nacompetitievoetbal.

Scoreverloop: 11. Martijn Brakke 1-0, 55. Jesse Renken 1-1

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Frank van der Burg, Ewald Koster, Roelof de Jong, Harm Jan Tip, Derrick Timmerman (63/Reinier Crediet), Dennis Rosink, Martin van ’t Ende, Mark Schra (79/Ruben Kin), Ferdi ter Avest, Martijn Brakke

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Klaas Schotanus, Henny Bouius, Jordy van Wijk (83/Raymond Bolt), Jorco van Hezel, Oebele Schokker, Joram Smits (77/Rolf Dijk), Robert Stelpstra, Arton Musliu (86/Heine Uuldriks)