NOORDOOST-FRYSLAN – Een internationale groep studenten is deze week bezig met voorstellen voor een ‘nieuw ontwerp’ van de Waddenkust.
De zeedijk wordt op dit moment breder en sterker gemaakt door het Wetterskip, maar het is de vraag of dat genoeg is, nu duidelijk is dat de zeespiegel zal stijgen. De komende maand wordt daarom breed naar de toekomst van de Waddenkust gekeken op de landschapstriënnale.
Volgens directeur Els van der Laan gaat het erom ‘anders’ naar de problemen te kijken, los van de beleidsstukken van de diverse overheden. “Het is de bedoeling om ‘vrij’ na te denken over de toekomst van de Waddenkust”, zegt Van der Laan.
Zij beschouwt het initiatief Holwerd-aan-Zee als een pionier als het gaat om het anders omgaan met de Waddenkust. “Pioniers hebben het vaak moeilijk, maar het is wel heel mooi dat zo’n initiatief vanuit de bevolking is ontstaan.”
Aan de Waddenkust-zomerschool doen in totaal zo’n 40 studenten mee uit verschillende Europese landen. Landschapsarchitectuurstudente Esther Postma uit Sneek is daar één van. “Ik vraag me af of het verhogen van de zeedijken nog helpt”, zegt Postma.
“Kunnen we niet iets anders bedenken dan alleen het verhogen van de zeedijk? Dat willen we deze week onderzoeken. Misschien moeten we wel leren om meer met het water te leven, als dat mogelijk is.”
De studenten zullen hun bevindingen aanstaande vrijdag presenteren bij de start van de landschapstriënnale. Dat de landschapstriënnale voor de Waddenzeedijk heeft gekozen als centraal thema is het gevolg van een succesvolle lobby door het project ‘Sense of Place’ van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân in 2018.