BUNDE – Een groeiend aantal Friezen steekt de grens over naar Duitsland om te profiteren van lagere prijzen voor sigaretten, benzine en andere dagelijkse benodigdheden. Vooral vanwege de accijnsverhogingen in Nederland zijn tabaksproducten hier fors duurder geworden, wat veel rokers ertoe aanzet hun inkopen in het buitenland te doen.
“Een pakje JPS kan in Nederland al richting de twintig euro gaan, terwijl het hier in Duitsland een stuk goedkoper is,” vertelt een bezoekster uit Fryslân. Ook de benzineprijzen liggen in Bunde aanzienlijk lager, wat de reis naar Duitsland voor veel Friezen aantrekkelijk maakt. “Het scheelt echt flink op lange termijn,” voegt een andere klant toe. Bezoekers wijzen daarnaast op de lagere prijzen voor andere producten, zoals wasmiddel, douchespullen en zelfs wc-papier. “Een flesje cola komt hier op 49 cent, terwijl het in Nederland 2,49 euro kost vanwege de suikertaks,” legt een klant uit Eanjum uit.
Tekst loopt door onder de video
De Nederlandse overheid heeft het afgelopen jaar flink ingezet op het ontmoedigen van roken door middel van accijnsverhogingen en verkoopbeperkingen. Vanaf juli 2024 mogen supermarkten en horecagelegenheden geen tabaksproducten meer verkopen. Toch blijken steeds meer mensen hun rookwaar in het buitenland te kopen. De tabakssector schat dat ongeveer 35 procent van de in Nederland geconsumeerde sigaretten en shag nu uit het buitenland komt. Dit leidt tot een flinke tegenvaller voor de Nederlandse schatkist, die naar schatting honderden miljoenen euro’s misloopt.
Veel rokers zien hun maandelijkse uitstapje naar Duitsland als een manier om flink te besparen. “Eén keer per maand haal ik alles in Bunde en dan ben ik weer een stuk voordeliger uit,” zegt een vaste klant. “En als de voorraad op is, gaan we gewoon weer, want we willen niet zonder zitten.” Naast de besparingen op sigaretten, wordt een uitstapje naar Duitsland vaak gecombineerd met het volgooien van de tank, wat volgens velen nog meer voordeel oplevert. De Nederlandse overheid hoopte dat de verhoging van de tabaksaccijns in april zou leiden tot hogere inkomsten en een afname van het aantal rokers. Echter, doordat steeds meer mensen hun tabak in het buitenland halen, dreigt de overheid de verwachte inkomsten mis te lopen. Dit geeft politieke partijen, zoals BBB, aanleiding om te pleiten voor het terugdraaien van de accijnsverhogingen.