DOKKUM – Werknemers van sociale werkvoorzieningen in Fryslân houden maandag, dinsdag en woensdag een stakingsestafette. De medewerkers willen een loonsverhoging van zo’n tien procent en 21 eurocent per kilometer, in plaats van 10 eurocent per kilometer nu.
Maandagochtend tussen half twaalf en twaalf uur legden medewerkers van Dokwurk in Dokkum het werk neer. Wiebe de Boer is een van hen. Hij werkt al veertig jaar bij de sociale werkvoorziening van de gemeente Noardeast-Fryslân. De CAO die er nu geldt, is al enige tijd geleden getekend, nog voordat de grote inflate van afgelopen jaar ‘arriveerde’.
Tekst loopt door onder de video
De Boer ziet dat er meerdere collega’s zijn die bijna niet meer kunnen rondkomen. “Guon minsken sitte hast oant gûlens ta. Dat docht my sear”, vertelt hij. “Ik fernim de lêste jierren dat de minsken it swierder krije. Oars hienen se fyftich euro yn de wike. No ek noch, mar se kinne der noch mar de helte foar krije. Dat is net sa’t it moat.”
De sociale werkvoorzieningen vallen onder de gemeenten. Dat betekent dat werknemers daar formeel in dienst zijn. De CAO van de ambtenaren bij die gemeenten is recent nog opengebroken met een forse loonsverhoging en een inflatiebonus. “Dat stekt. De amtners kinne it wol goed foar inoar krije. Wêrom kinne wy it dan net? Wylst it ús eigen bazen binne”, zegt de Boer.
Volgens Elanda de Boer van vakbond FNV is dat precies de strijd die deze week -en vandaag- gevoerd wordt. “Ze verdienen meer, ze zijn niet minder”, vertelt de bestuurder. ” “Het is heel oneerlijk. De mensen onder de cao ‘gemeente’ hebben wel een inflatiebonus ontvangen vorig jaar. Ook is er voor hen een goede cao met loonsverhoging afgesproken. Dat komt van dezelfde gemeente. Dus de gemeente maakt hier onderscheid tussen mensen met en zonder arbeidsbeperking. Dat vinden wij niet goed.”
De meeste gemeenten zeggen dat ze de medewerkers van o.a. Dokwurk wel meer willen betalen, maar daar geen genoeg geld voor hebben. Dat geld zou volgens hun van het Rijk moeten komen. Op dinsdag leggen de werknemers van Empatec in Franeker en Sneek het werk neer. Het stokje wordt woensdag doorgegeven aan de werknemers van Caparis in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Als het nodig is, volgt er op 7 juni a.s. een landelijke actiedag in Utrecht.