VIDEO: Staatsbosbeheer wil extra geld voor stroomrasters om weidevogels te beschermen · Foto('s): Omrop Fryslân | Remco de Vries
  Omrop Fryslân | Remco de Vries

VIDEO: Staatsbosbeheer wil extra geld voor stroomrasters om weidevogels te beschermen

donderdag 06 juli 2023

DE WESTEREEN – Stroomrasters zijn heel effectief om vooral rovers op de grond tegen te houden in weidevogelgebieden. Toch lijkt het gebruik van de rasters eerder af dan toe te nemen, want de inzet van die rasters is kostbaar, schrijft Omrop Fryslân. Boswachter Jakob Hanenburg van Staatsbosbeheer vraagt om meer geld. Een tureluur komt omhoog, vliegt roepend naar beneden en geeft aan dat er nog kuikens zitten, zo begin juli. Het speelt zich af op de grens van een weidevogelgebied in de Zwagermieden met plas & dras dat dit voorjaar beschermd is met een zogeheten stroomraster.

 

De vier draden met stroom moeten vooral vossen en steenmarters tegenhouden, die anders eieren, kuikens of vogels op een nest kunnen eten. De methode is niet nieuw, maar wordt nog maar beperkt gebruikt. In sommige gebieden zijn natuurbeheerders er ook mee gestopt.

“Vooral de vos”

En dat terwijl het wel werkt, zo ziet vrijwilliger Hein Vogt ook deze lente weer: “Het raster doet zijn werk wel. We merken vooral dat de vos er niet meer in kan komen. Rovers uit de lucht en kleinere dieren, zoals hermelijnen en wezels, kun je niet tegenhouden, maar het is aardig goed gegaan.” Vooral de kievieten, scholeksters en tureluurs hebben behoorlijk wat kuikens groot gekregen, zo denkt Vogt. En dat smaakt naar meer: “We willen het nog wel wat uitbreiden. Dat er wat meer rasters komen, zodat wij ook alles op de weidevogels kunnen zetten.” Maar dat is niet zo eenvoudig, weet boswachter Jakob Hanenburg: “Het is heel intensief in het beheer. Om de stroom erop te houden, moet je er bijna elke week heen om met een bosmaaier of wat anders het gras onder de draden weg te maaien. Zoiets moet geregeld. Anders zwakt de stroom af en is het niet meer effectief.”

“Heel duur”

“We zouden dit heel graag op willen schalen, maar het gaat om heel veel werk en het is ook heel duur. Je moet allemaal materiaal kopen en eigenlijk zijn de huidige vergoedingen daar niet op berekend”, zegt Hanenburg. In Fryslân wordt predatie door vossen en steenmarters meestal bestreden door de dieren dood te maken. “Dat kun je doen, maar de praktijk leert ook dat er twee andere vossen uit andere streken hier naar toe lopen als je er een schiet”, stelt Hanenburg. “Of je roeit de vos uit en dan neemt de steenmarter het over. Die kun je dan ook opruimen en dan neemt de marter het over. En zo gaat het maar door. Uiteindelijk hoort predatie ook bij de natuur.” De Dümmer See in Duitsland is een voorbeeld van waar de jacht wel effectief is. “Maar daar ligt wel tweeduizend hectare aan aaneengesloten zeer geschikt weidevogelgebied. Willen we de weidevogels redden in Fryslân, dan moeten we die kant op.”

Onder water

Hanenburg bekijkt de kwestie op landschapsschaal: “In het huidige landschap moet je eigenlijk een ooit verdwenen landschap terughalen. Dat was het gebied dat ’s winters onder water stond en helemaal geschikt was voor vossen, muizen en muizeneters. Dat is een hele andere uitgangssituatie. Dat landschap is weg. Willen wij die soorten van het verdwenen landschap nog in stand houden, dan moeten wij rigoureuze maatregels nemen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?