DOKKUM – De spoedpolikliniek van medisch centrum Sionsberg zet zijn deuren open voor patiënten van ziekenhuizen elders in de regio. Het is de bedoeling dat onder meer het MCL in Leeuwarden en Nij Smellinghe in Drachten worden ontlast, nu de planbare reguliere zorg opnieuw is afgeschaald vanwege coronadrukte. Er kunnen twintig tot dertig patiënten per dag worden opgevangen.
Het gaat om een pilot van drie jaar die de druk op ziekenhuizen en huisartsen moet verlagen. “Wij zitten gemiddeld zo rond de tien patiënten per dag”, legt verpleegkundig specialist en hoofd van de spoedpolikliniek Derk-Jan Nienhuis uit. “We zien een piek rond 11.00 en 16.00 uur. Dat zijn de tijden dat de huisartsen ook hun spoedconsulten hebben en de patiënten doorverwijzen.” Er is capaciteit voor zo’n twintig à dertig patiënten. Ook patiënten uit het westen van Groningen zijn welkom op de spoedpolikliniek.
In 2018 ging het ziekenhuis Sionsberg failliet. Na de doorstart werd het een medisch centrum, zonder spoedeisende hulp. Begin dit jaar kwam dat terug, toen de spoedpolikliniek werd opgericht. De patiënten komen voornamelijk bij huisartsen uit de omgeving van Dokkum vandaan. “Het gaat met name om de mid-complexe zorg, dus mensen met fracturen aan arm of been, mensen met pijn op de borst, buikpijnklachten, wonden die gehecht moeten worden”, somt Nienhuis op.
Het voordeel van de spoedpolikliniek is dat die kleinschalig is. Zo is er een minilaboratorium voor snelle testuitslagen en kunnen breuken worden gegipst. “We hebben hier eigenlijk geen wachttijden op dit moment”, vervolgt Nienhuis. “Mensen worden behandeld en gaan eventueel naar huis of worden terugverwezen naar de huisarts óf alsnog doorverwezen naar een specialist.”