VIDEO: Soepboer spreekt Kamer toe in het Fries: “Omdat ik uw hulp nodig heb” · Foto('s): Tweede Kamer
  Tweede Kamer

VIDEO: Soepboer spreekt Kamer toe in het Fries: “Omdat ik uw hulp nodig heb”

woensdag 17 januari 2024

DEN HAAG – “Te lang hebben mensen in de regio in de schaduw van Den Haag geleefd”, zei NSC-Tweede Kamerlid Aant Jelle Soepboer uit Nijewier in zijn maidenspeech, schrijft Omrop Fryslân. Hij riep dinsdagavond op tot meer aandacht voor taal en de regio. Het Fries had een grote rol in de eerste speech die hij in de Kamer hield. “Omdat ik uw hulp nodig heb”, zo verklaarde Soepboer in relatie tot het Fries. “Als ze in Nieuw-Zeeland een ‘Haka’ kunnen doen, dan vindt u het vast niet erg als ik een paar woordjes in het Fries tot u richt.” Het begin en eind van de speech waren in het Fries. Na de twaalf minuten die hij mocht spreken, werden er stencils uitgedeeld met de Nederlandse vertaling van het verhaal.

Bekijk hieronder de maidenspeech van Aant Jelle Soepboer

 

Taal in het onderwijs

Niet alleen waren de eerste en laatste zinnen in de tweede Rijkstaal, ook maakte Soepboer zich hard voor het Fries in het onderwijs. Zijn maidenspeech vond namelijk plaats in het debat over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Soepboer gaf aan dat van de Friese jongeren een groot deel analfabeet is in de eigen taal, wat betreft het Fries spreken en schrijven. Volgens hem komt dat omdat de taal niet genoeg gebruikt mag en kan worden. Hij legde de parallel met de toestand en toekomst van het Nederlands op de scholen. “Als wij niet in staat zijn de noodzaak van het goed gebruiken van de taal te waarborgen, kunnen wij hem afschrijven.” Daarom riep hij op het Fries dezelfde grondwettelijke bescherming te geven als het Nederlands. Op zijn beurt gaf hij aan op te komen voor andere talen zoals het Jiddisch, Papiaments, Limburgs of zelfs het Nederlands. “Want ik zeg het u, ook daarvan is de toekomst niet zeker.”

Cultuur en regionale insteek bij de media

Tegelijkertijd wil hij meer gelijkheid tussen Randstad en regio. Als voorbeeld nam hij de verdeling van cultuurgelden. “Dat gaat nu gewoon scheef.” Als voorbeeld haalde Soepboer het operagezelschap Opera Zuid aan, die krijgt 5 procent van de subsidie terwijl 80 procent naar Amsterdam gaat. Op het gebied van media vindt Soepboer het ook belangrijk de lokale en regionale invalshoek te behouden. Hij noemt het een goede zaak dat lokale (RTV NOF), regionale (Omrop Fryslân) en landelijke media (NOS) samenwerken. “Ik vind het echt belangrijk dat ook het regionale nieuws bij mensen in de kamer komt.”

Auteur: Omrop Fryslân | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?