BURGUM – Van het ene op het andere moment een hartstilstand krijgen: het overkwam Sietse Vlietstra uit Burgum. Hij trainde negen jaar geleden met zijn hardloopgroep toen hij op straat door een hartstilstand in elkaar zakte. De directe hulp van mensen in de buurt en het gebruik van een AED hebben het leven van Sietse gered.
De stoep in de straat ligt er nog hetzelfde bij. Maar de bosjes hebben plaatsgemaakt voor een houten schutting. Sietse komt hier nog regelmatig langs. “Heel bewust denk ik bij deze plek: hier had mijn leven kunnen eindigen”, zo zegt hij tegen Omrop Fryslân. Het grootste deel van zijn hardlooptraining zat erop toen het misging.
Trainer Hugo Veenker werd erbij geroepen en zag al snel dat het mis was. “Ik zag een laatste in- en uitademing. Toen dacht ik: het is zaak om snel te handelen. En dat hebben we gedaan.” Hugo heeft op een intensive care gewerkt en weet hoe hij een hartmassage moet geven.
Tekst loopt door onder de video
In de tussentijd is er een ander uit de groep die halsoverkop een sprint trekt naar het huis van zijn neef Henk de Groot en zijn vrouw Aukje, een straat verderop. Het stel geeft AED- en reanimatiecursussen en heeft een AED op de kapstok liggen.
“Ik pak de AED en geef die aan mijn neef mee en hij begint te rennen naar de plek waar Sietse ligt”, zegt Henk de Groot. Toen Henk voor zichzelf begon te werken, heeft hij ervoor gekozen om een AED aan te schaffen. Kort daarvoor had een man in dezelfde buurt een hartstilstand gekregen en die kon niet worden gered. “De inzet van de AED is zo snel gegaan. Het kan het verschil maken”, zegt Henk.
Terwijl Hugo blijft reanimeren, sluit Bart van Rijn de AED aan. Hij is politieagent en weet hoe hij moet omgaan met een hartstilstand, zoals dat bij Sietse gebeurde. “Cru gezegd is hij dood, dus je probeert er alles aan te doen om hem in leven te krijgen. Dus het t-shirt kapotscheuren, de stickers erop en gaan.” Volgens Bart is de AED geen “redmiddel, maar wel een goede leidraad”.
Sietse had geen voortekens dat er wat mis was met zijn hart. “Achteraf ben ik me er heel goed van bewust dat alles wat nodig is voor een goede reanimatie er was op dat moment. Alle competenties zaten in de groep: mensen op straat, de AED was er, mensen die hem kunnen bedienen. De eerste twintig minuten hebben ze me zo goed geholpen en bij kennis gebracht dat ik er geen schade aan heb overgehouden”, zegt Sietse.
Met de ambulance gaat Sietse naar het ziekenhuis. Hij krijgt later omleidingen van de bloedvaten van zijn hart. Hij merkt er jaren later niets meer van en loopt zelfs weer hard. Trainer Hugo Veenker is een hele goede vriend geworden. Volgens Hugo is het “echt een teamprestatie geweest, dat zegt hij over de reanimatie van Sietse. Hugo vraagt in zijn hardlooproepen daarom aandacht voor AED’s.
Hij wil graag dat mensen zich er bewust van zijn waar nu precies in hun omgeving een AED hangt en hoe het apparaat gebruikt moet worden. Het is ook de reden voor Sietse om nu publiekelijk zijn verhaal te doen. “Het kan levens redden en dat is bij mij gebeurd.”