VIDEO: Schapen bevorderen flora en fauna door begrazing · Foto('s): Isa Visser
  Isa Visser

VIDEO: Schapen bevorderen flora en fauna door begrazing

dinsdag 18 juli 2023

BURGUM – Met behulp van schapen worden diverse gebieden in Noordoost-Friesland op natuurlijke wijze begrazen. Het Schoonebeeker schaap, bekend om zijn opvallende kleuren en geschikte wol voor vilten, heeft zich bewezen als een uitstekende keuze voor begrazingsprojecten. Door hun voorkeur voor grovere vegetatie dragen deze schapen bij aan het herstel en de uitbreiding van de flora en fauna.

Door de schapen blijft het gras dus kort: “De skiep steane yn ferskate gebieten mei in stek der omhinne. Dit is foar de feiligens fan de skiep. As it in soad reint, dan giet it beweidzjen ek hurder. As in bepaald stik wer klear is, dan wurdt it stek ferpleatst en plukke se dêr wer fierder”, vertelt Martin Reitsma, eigenaar van By de Hân.

De schapen gaan worden zodra ze een gebied volledig hebben begraasd, worden ze verplaatst naar een volgende locatie. De herder begeleidt de kudde meestal te voet, geholpen door de bordercollie: “We binne no yn Burgum. As de skiep nei in oar gebiet yn Burgum moatte, dan dogge wy dit rinnende. Wy rinne dan mei de hiele keppel skiep troch it doarp. Mei de hûn slagget it dan goed om se byinoar te hâlden. It jout ek in moai gesicht. Minsken meitsje altyd even in foto of filmke.”

Ecologisch

Dankzij deze begrazingsprojecten met schaapskuddes krijgen de natuurlijke ecosystemen in Friesland de kans om te herstellen en te floreren. Het initiatief draagt niet alleen bij aan het behoud van de biodiversiteit, maar biedt ook een prachtig schouwspel voor de lokale gemeenschappen die regelmatig getuige zijn van de schaapskuddes die door het landschap trekken: “Mei it meanen giet it yndie flugger, mar it is in ekologysk behear. Alle floara en fauna bliuwt op dizze wize bestean. De mûzen, flinters, wjirms, larven en neam mar op kinne allegear fuortkomme. As de skiep der tsjinoan rinne dan geane se wol fuort en mei in meaner wurde se opsûge en dat is dus it foardiel fan de skiep.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Schapen bevorderen flora en fauna door begrazing · Foto('s): Isa Visser
  Isa Visser

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?